50%, 30%,...

MESI OTKRIO VELIKU LAŽ - PRISTAO JE NA SMANJENJE PLATE: Otišao, a Barsi ostali problemi - ne mogu da registruju nikoga!

Autor Dušan Ninković

Španski velikan se u ovim trenucima nalazi na ivici ambisa i ostanak Lea Mesija u klubu dodatno bih ih gurnuo sa litice.

Najbolji fudbaler Barselone u istoriji tog španskog kluba Lionel Mesi ovog leta će po prvi put u karijeri promeniti tim za koji nastupa. dok traju spekulacije oko toga da li će pojačati PSŽ, Argentinac je održao konferenciju za novinare na stadionu Kamp Nou.

Samo dva dana nakon što je Đoan Laporta iz ugla predsednika Barselone objasnio situaciju u klubu, Mesi je otkrio neke do sada nepoznate detalje o svojoj plati. On je, kako bi ostao u klubu, pristao na smanjenje plate od čak 50 odsto.

Zbog problema u kojima se Barselona nalazi, klub trenutno nema novca da dovodi preskupe igrače. Ovog leta su stigla četvorica fudbalera, od kojih su trojici istekli ugovori sa prethodnim klubovima, a čak ni oni ne mogu da budu registrovani.

Problem je u finansijskom fer-pleju, odnosno kontroli koju Primera ima nad finansijama. Budžet za plate trebalo bi da bude oko 70% klupskih prihoda, dok je u slučaju Barselone taj procenat 110%!

Pogledajte fotografije uplakanog Mesija:

Mesi je, kako sam kaže, pristao da igra za duplo manje novca nego do sada, ali to ništa ne bi promenilo. Čak i da je Argentinac želeo da igra džabe, Barselona ne bi mogla da prijavi pojačanja za novu sezonu.

''Ponudio sam klubu da smanjim platu za 50 odsto, a pitao sam i da li treba još nešto da uradim. Laž je da sam odbio smanjenje od još 30 odsto. Uradili smo apsolutno sve kako bih ostao, ali to u ovom trenutku nije moguće. Moj ostanak u klubu koji je u velikim finansijskim problemima samo bi zakomplikovao situaciju'', rekao je Mesi koji je na konferenciji i zaplakao.

Postojale su samo dve opcije. Jedna je prihvatanje kontroverznog CVC plana koji je Laporta odmah odbio, a druga je odlazak iz kluba igrača sa velikim platama i malom minutažom, poput Kutinja, Umtitija, Pjanića...

Američki investicioni fond želeo je da uloži novac kako bi Barselona mogla da ''diše'' i registruje letnja pojačanja, ali je Laporta to shvatio kao klopku. Klub bi morao da se odrekne evropske Superlige, a po rečima predsednika narednih 50 godina bili bi u kandžama Primere. Kako za igrače koji nisu u prvom planu nema pravih ponuda, morao je da ode Mesi...

''Mislim da smo napravili dobar posao za Barselonu'', rekao je na konferenciji Laporta, a niko od navijača Barselone neće se usaglasiti sa tim stavom.