IZBROJALI SMO

SULUDO! DINAMO ZARADIO 175 MILIONA OD TRANSFERA ZA PET GODINA: Niko ne prodaje igrače kao oni, "večiti" ni blizu!

Autor Milutin Vujičić

Dinamo je blizu još jednog transfera, a nije isključeno da do kraja prelaznog roka bude još odlazaka sa "Maksimira" i da ukupna dobit od obeštećena u poslednjih pet godina bude i 200 miliona evra...

Izvor: YouTube/printscreen/ WorldOfFootballHD, Profimedia, YouTube/Radiotelevizija Herceg-Bosne/Printscreen

Dinamo iz Zagreba poznat je kao klub koji ubedljivo najviše zarađuje od transfera igrača u regionu, a još jednom su uspeli da dobiju ogroman novac - čak i kada Zdravko Mamić, bar zvanično, ne vodi klub.

Poslednji u nizu velikih poslova je odlazak veziste Lovra Majera u francuski Ren za oko 12 miliona evra, uključujući bonuse.

To je jedan od najvećih transfera u istoriji Dinama, na zvaničnoj listi zauzima "tek" peto mesto, pošto su "modri" više novca dobili na Marku Pjaci (23 miliona), Luki Modriću (22,5), Daniju Olmu (22) i Jošku Gvardiolu (19), s tim da u te svote nisu uračunati bonusi i procenti od iduće prodaje.

Dinamo će za Majera dobiti fiksno 12 miliona evra, i još tri miliona kroz razne klauzule, a verovali ili ne njegov transfer znači da se u kasu kluba sa "Maksimira" u poslednjih pet godina slilo čak 175.000.000 evra.

Da ponovimo još jednom - 175 miliona evra!!!

Izvor: Profimedia

U sezoni 2016/17 klub je zaradio čak 41 milion evra od pomenutog rekordnog transfera Pjace u Juventus, ali i Brekala u Volfsburg (10), Brozovića u Inter (5) i još nekoliko "sitnijih" transfera. Upola manje dobili su idućeg leta, ali čak 13,5 miliona za Roga koji je posle pozajmice postao igrač Napolija.

Prelazni rok 2018/19 ponovo je doneo "lovu do krova" pošto je Benković otišao u Lester (14,5), Ćorić u Romu (6), Sosa u Štugart), Sudani u Notingem (3) i malo po malo nakupilo se 33,5 miliona od prodaje igrača. Gotovo istu svotu novca Dinamo je zaradio i godinu dana kasnije, s tim da je najveći deo "otišao" na Danija Olma - za oko 22 miliona evra je postao igrač Lajpciga, dok je Ivan Šunjić prešao u Birmingem za 8.

Godina korona virusa donela je "samo" 15 miliona evra Dinamu, najviše od transfera Nikole Mora u Dinamo Moskvu (8,5), dok su potom dogovorili i transfer Joška Gvardiola u Lajpcig za oko 19 miliona.

Na sve to naslonio se i transfer Majera, a čeka se odlazak i Livakovića koga cene na oko 15-20 miliona...

Lovro Majer ide u Ren za 15 miliona evra.
Izvor: Profimedia

 Zaista neverovatni podaci, posebno ako uzmemo da su u istom periodu Crvena zvezda i Partizan od prodaje igrača zaradili po oko 55 miliona evra. Podsetimo, umalo je došlo do duela Zvezde i Dinama u Ligi šampiona, međutim srpski šampion je eliminisan u trećem kolu kvalifikacija od Šerifa.

Ipak, nije ni Dinamo daleko od eliminacije, pa je njihov "obračun" moguć u Ligi Evrope.