PRAVA ISTINA

ZAŠTO SE MESI TOLIKO ŠETA PO TERENU? Pričali su da je lenj i da se odmara tokom meča, a pravi razlog je GENIJALAN

Autor Nemanja Stanojčić

Lionela Mesija je kamera često hvatala kako se samo šeta po terenu. Sada je otkriveno i zbog čega to radi

Izvor: Profimedia

Najveći transfer ovog leta je završen. Šta god da se dogodi do kraja prelaznog roka mala je verovatnoća da može da nadmaši već završeni prelazak.

Lionel Mesi je napustio Barselonu i prešao u Pari Sen Žermen. Tamo je nastala prava ludnica i jedva čekaju da ga vide na terenu u novom dresu.

Dok se čeka da Argentinac konačno debituje, najverovatnije protiv Remsa za koji brani Predrag Rajković (nedelja 20.45), na društvenim mrežama su se pojavile zanimljive analize.

Naime, napravljena je analiza Leove igre. Tačnije činjenice da on toliko vremena provodi tako što šeta na terenu. Kada je Barsa ušla u probleme zbog toga je često bio na meti napada. Govorili su da je lenj, da se odmara dok drugi za njega rade i slično. A, izgleda da je pravi razlog sušta suprotnost.

Pogledajte i kako je izgledala promocija u francuskoj prestonici:

Zbog ovoga je Mesi pravi genije.

"Na meču protiv Reala u decembru 2017. godine i pobedi od 3:0 je Mesi pretrčao oko pet milja za 90 minuta i utvrđeno je da je proveo oko 83 odsto vremena šetajući se. U isto vreme je upisao gol i asistenciju", piše na početku analize.

Pojašnjenje se nastavlja zanimljivim podacima.

"Eksperti u analitici su na konferenciji 2018. godine pokazali jedno istraživanje u kome je Havijer Fernandez objasnio da je fudbal igra prostora i kretanja i da postoje dva načina na koja igrač može da doprinese. Jedan je aktivni - trčanjem i stvaranjem otvorenog prostora. Drugi je pasivni - stajanje na mestima od velike vrednosti dok se pravac igre menja."

Upravo je argentinski as jedan od tih igrača koji se pomera na pasivan način.

"Ako se gleda lokacija, Mesi nije uvek najbliži golu. Obično privuče veliki broj defanzivaca na sebe i tako stvara šanse saigračima. Leo tako na početku svakog meča analizira postavljanje igrača i šeta se maltene stalno u prvih pet minuta. Recimo, nikada nije postigao gol u prva dva minuta utakmice."

Koliko se tome posvećuje pažnja govore i dva trenera koja su sa njim sarađivala - Ernesto Valverte i Pep Gvardiola.

"Postepeno, kako meč teče, tako se Mesi pomera malo po malo. Perfektno zna gde su slabosti odbrane rivala", rekao je Valverde.

Slično mišljenje ima i strateg Mančester sitija.

"Morate da obratite pažnju na Mesijevo kretanje. Mnogo vremena provede šetajući. Analizira situaciju. Kada primi loptu onda već u glavi ima potpunu analizu prostora. Zna tačno gde će svaki igrač biti i onda usledi 'bum'. Ume da oseti slabe tačke odbrane. Treba mu 5-10 minuta da napravi tu ampu i da u glavi tačno zna sve, kao prava panorama. Kao da je u džungli i da treba da preživi", slikovit je bio Pep.

Pep Gvardiola o Mesijevoj šetnji na terenu
Izvor: YouTube/waleid aliraqi

Legendarni Argentinac je u februaru proglašen za igrača decenije, a sada je na novoj misiji u Parizu.

"Ima 34 godine i mora da se vodi onim 'radi pametno, ne naporno'. Verovatno će pronaći način da u tome uspe", zaključuje se u analizi.