Infrastruktura!

U KLUŽU POSTOJI NESTVARAN STADION - ZVEZDA NE IGRA NA NJEMU: Dom drugoligaša bolji nego šampionov! (FOTO)

Autor Dušan Ninković

Kluž je malo veći od Novog Sada, a u njemu su fantastična stadiona.

Izvor: MONDO/Dušan Ninković

/od izveštača MONDA iz Rumunije/

Grad od svega 340 hiljada stanovnika, a u njemu dva stadiona koji ispunjavaju uslove UEFA za odigravanje velikih utakmica. Crvena zvezda će u četvrtak uveče igrati protiv Kluža na stadionu ''Doktor Konstantin Radulesku'', a to zdanje nije najbolji stadion u glavnom gradu Transilvanije.

Nekoliko kilometara dalje, bliže centru grada, nalazi se Kluž Arena, stadion na kom povremeno utakmice igra reprezentacija Rumunije, a koji izgleda fantastično! Star je samo 10 godina, njegova gradnja koštala je skoro 60 miliona evra (po današnjem računanju) i dom je jednog drugoligaša!

Univerzitatea, koja je pre desetak godina bila jedan od najboljih klubova u zemlji, danas tavori u drugoligaškom društvu i to nakon što se oprobala i u trećem rangu takmičenja. Klub je nedavno bio na niskim granama, ali barem im stadion ni u jednom trenutku nije problem.

Izgradnja ovog modernog objekta najavljivala se godinama. On je nikao na mestu gde je 1911. godine postavljena drvena tribina sa kapacitetom od 1.500 mesta, a kasnije nastao i stadion koji je godinama korišćen. Tek 2008. godine počinje njegovo rušenje, da bi novi objekat zasijao nakon dve godine izgradnje.

Otvoren je u jesen 2011. godine, kada je vlasnik Univerzitatee bio ambiciozni biznismen Florijan Valter. On je kupio klub, brzo ga transformisao u jedan od najozbiljnijih u zemlji, ali nakon izgradnje stadiona i privlačenja zvučnih imena u tim rešio je da ode...

Plan je, možemo to slobodno reći, propao. Igrači su se brzo razbežali, Valter je kupio Petrolul Ploešti, a Univerzitatea je upala u probleme. Pre svega finansijske, sa kojima se godinama muči.

Njihov stadion se ovih dana ''šminka'' za koncert pa nije bilo moguće ući na tribine, ali dovoljno je da vam kažemo da je pre dve godine na Untold Festivalu bilo prisutno 90 hiljada ljudi. Nastupali su na njemu Andrea Bočeli, Dipeš Mod, Dip Parpl,...

Ispred ovog sjajnog objekta nalazi se statua legendarnom kapitenu kluba Mirčei Luki, čoveku koji je među najzaslužnijima za opstanak tokom Drugog svetskog rata. Tada je Transilvanija postala deo Mađarske, a tim se privremeno preselio u Sibiu. Mirčea je i tada igrao za ekipu, bio njen kapiten i lider, kasnije u dva navrata trener i dugogodišnji predsednik kluba.

Pogledajte stadion Kluž Arena, na kom igra Univerzitatea:

Na drugom kraju grada, stadion na kom igra CFR Kluž nosi ime političara. Levičar Konstantin Radulesku ima svoj stadion, a pored aktivnog političkog angažmana i borbe protiv nacizma, Konstantin je bio filozof, psiholog, sociolog i istoričar - jedna od najvažnijih figura u istoriji grada.

Ovaj stadion prima 23.500 gledalaca, na meču protiv Crvene zvezde verovatno će biti poluprazan, a i on je nekoliko puta bio dom rumunskoj reprezentaciji.

Za razliku od novog stadiona ima ''šmek'' davno prošlih vremena, pre svega zbog okolnih zgrada koje izgledaju oronulo. Sam stadion je moderan, a današnji izgled dobio je 2008. godine kada je renoviran da bi Kluž mogao da nastupi u grupnoj fazi Lige šampiona.

Svojevremeno je na ovom objektu u evropskim kvalifikacijama igrala Jagodina, koja je protiv domaćeg Kluža uspela da izvuče remi bez golova.

Ovako izgleda stadon na kom je u sredu trenirala Crvena zvezda, a gde će u četvrtak biti utakmica: