MONDO ANALIZA

PARTIZANOVO ORUŽJE KOJE JE "UPUCALO" EVROPSKU JESEN: Prekidi su Stanojev pečat - protiv njih niko nije bezbedan!

Autor Nebojša Marković

Crno-beli su uspeli da se plasiraju u grupnu fazu Konferencijske lige, a jedan segment igre ekipe Aleksandra Stanojevića na tom putu se pokazao kao presudan.

Izvor: MN Press

Nije bilo lako Partizanu da ostvari cilj i domogne se grupne faze Konferencijske lige. Crno-beli su morali da preskoče tri ozbiljne prepreke, ne bi li dočekali da vide papirić na kojem piše "FK Partizan" na UEFA žrebu u Istanbulu.

Na kraju su u tome uspeli, stigavši do grupe B novog evropskog takmičenja, u kojem će tokom jeseni voditi bitke sa Gentom, Florom i Anortozisom. Od toga teško da bi išta bilo da Partizan u prethodnih godinu dana nije razvio novo oružje pod trenerom Aleksandrom Stanojevićem - igru iz prekida.

Partizan je, naoko bi se reklo, u kvalifikacijama imao zvučnije i možda čak i teže protivnike nego što se isprva čine oni sa kojima će igrati od septembra do decembra. Dunajska Streda je vicešampion Slovačke koji mnogo ulaže, Soči je peti tim Rusije, a i Santa Klara je bila šesti tim Portugala.

Nimalo lak zadatak, ali sa devet postignutih i pet primljenih golova, Partizan je uspeo da uradi zacrtano u šest mečeva i, kako je posle pobede u četvrtak uveče rekao Stanojević, to će smanjiti pritisak čitavoj ekipi.

Od pomenutih devet postignutih golova, Partizan je u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu čak četiri postigao posle prekida - to je oružje koje uspeva da smanji pritisak na crno-bele i kada je gusto i napeto.

A bilo je i gusto i napeto u oba evropska revanša u Humskoj ovog leta. Protiv Sočija su na kraju odlučili penali, protiv Santa Klare dva brza gola, od kojih je onaj presudan došao - posle prekida i udarca glavom Siniše Saničanina.

PREKIDI NISU SLUČAJNOST - VIDI SE RAD

Izvor: MN Press

Partizan je protiv Dunajske Strede postigao jedan od tri gola posle prekida, a bio je to vodeći gol u Slovačkoj. Nije to bilo direktno posle kornera sa desne strane, ali je odbijenu loptu Bibars Natho vratio Danilu Pantiću koji je sjajno šutirao.

Protiv Sočija je ključan pogodak u čitavom dvomeču stigao posle kornera Nikole Terzića u 90. minutu revanša, kada je Aleksandar Šćekić doneo produžetke u Beogradu. Ta opasnost u igri glavom posle prekida nastavila je da raste i "vuče" Partizan, što je Santa Klara najbolje osetila.

Na Azorskim ostrvima, Igor Vujačić se iskupio za greške u odbrani tako što je postigao gol za 1:2, a on je došao ovog puta posle slobodnog udarca koji je izveo Bibars Natho. Šćekić je glavom ubacio loptu bliže golu, a drugi Partizanov Crnogorac je smestio u mrežu.

I u Beogradu - nova potvrda da se u Stanojevićevom timu vodi računa o svakom detalju. Ovoga puta je Miloš Jojić izveo korner, Siniša Saničanin napao prostor i našao se baš tamo gde treba ne bi li doneo Partizanu gol vredan grupne faze.

Gol Saničanina protiv Santa Klare
Izvor: YouTube/Japanski Burek

JOJIĆ DONOSI OPASNOST, ALI TU SU I DRUGI

Stanojević je uspeo da od Partizana učini vrlo organizovanu ekipu na ofanzivnim prekidima i četiri gola nisu jedini pokazatelj toga. Partizan je neretko opasan iz prekida i kada to ne rezultira pogotkom.

Izvor: MN Press

Saničanin i Vujačić su po još jednom dobro zapretili iz prekida u revanšu protiv Santa Klare, a kada je Miloš Jojić zadužen za izvođenje prekida - naročito sa njemu omiljenije leve strane terena - onda je i svaka ubačena lopta potencijalna opasnost.

Crno-beli tako konstantno stvaraju pritisak protivniku u ovom segmentu, a dobra uigranost igrača u šesnaestercu i njihova visina - pre svih Vujačića, Saničanina i Šćekića - daju Partizanu dimenziju koja je u evropskom fudbalu neophodna. Svaki detalj je važan i mora da se eksploatiše do maksimuma.

Čak i kada Jojić nije na terenu, ima ko da ga odmeni. U Portugalu je Natho "asistirao za asistenciju", protiv Sočija je Terzić preuzeo odgovornost, a tu su i Nemanja Jović, Danilo Pantić... I kada se izvođači menjaju, dobar sistem kod ofanzivnih prekida ne prestaje da donosi korist.

STANOJEV PARTIZAN VEĆ DUGO OBOŽAVA PREKIDE

Izvor: MN Press

Partizan je pre dolaska Stanojevića početkom prošle sezone neretko izgledao razbijeno, a kada želite da vidite koliko je neki tim disciplinovan i posvećen detaljima - pogledajte kako napadaju i brane prekide. Tu se vidi "pečat" trenera.

I upravo to je slučaj sa Stanojevićevim Partizanom. Crno-beli već odavno stvaraju dosta opasnosti iz prekida, samo što se posle brojnih golova u Superligi to "prelilo" i na Evropu.

Kada smo sredinom marta analizirali Partizanovu raznovrsnost u postizanja golova iz prekida u prvih devet mečeva u 2021. godini, osam golova je bilo postignuto iz prekida, uz još tri iz penala. Pet od prvih devet mečeva u 2021. su crno-beli "otvarali" golom iz prekida, a sličan trend se nastavio i na startu ove nove sezone.

Protiv Proletera dva gola iz prekida su sve najavila, Pantić je dodao jedan protiv Voždovca, a i protiv Kolubare je stigao još jedan nakon odličnog slobodnog udarca Jojića. Sve to upućuje na jasan zaključak o kontinuiranom oružju "parnog valjka" koji se potvrdio i na evropskoj sceni i koji je, na kraju krajeva, doneo Partizanu evropsku jesen.

Pa neka Gent, Flora i Anortozis studiraju kako da zaustave prekide Stanojevićevog tima...