KAKAV JE OVO POSAO?

NAJBIZARNIJI POTEZ LETA - BARSA OTERALA GRIZMANA, UZELA 3. ŠPICA SEVILJE: Kuman doveo zemljaka, a pojačao rivala!

Autor Milutin Vujičić

Barselona je nekada imala Mesija, Nejmara i Suareza u napadu, a sada...

Izvor: Profimedia

Barselona je ovog leta ostala bez Lionela Mesija zbog očajnog poslovanja kluba u prethodnih nekoliko godina, a čini se da u međuvremenu ništa nisu naučili na tom primeru.

Tako su poslednjeg dana prelaznog roka pozajmili Antoana Grizmana u Atletiko Madrid, direktno pojačavši rivala za šampionsku titulu, da bi umesto njega angažovali napadača Sevilje. U pitanju je Luk de Jong koga umalo nisu registrovali pošto je dokumentacija stigla relativno kasno.

Tek oko 3.30 posle ponoći Luk de Jong je postao fudbaler Barselone, koja je u međuvremenu povlačila potvrdu o njegovom dolasku, ali je pravo pitanje kako će treći napadač Sevilje pomoći timu Ronalda Kumana.

S obzirom na nacionalnost, vrlo je moguće da je Kuman insistirao na dolasku De Jonga, koga zna iz reprezentacije, a koji je izgubio mesto u Sevilji i zbog toga je bio relativno jeftin. Narednih godinu dana će provesti na "Nou Kampu", a ukoliko zadovolji ukuse trenera - otkupiće ga.

Ipak, ako uzmemo u obzir da su ne tako davno u napadu Barselone igrali Nejmar, Mesi i Suarez, da li se može reći da je dolazak De Jonga uz Brejtvajta i Memfisa dokaz koliko je klub nazadovao?

Luk de Jong, koji nema nikakve veze sa Frenkijem de Jongom, ponikao je u Tventeu, potom je dve godine nastupao za Borusiju Menhegladabah koja ga je potom pozajmila Njukaslu, ali nije ubedio "svrake" da je kvalitet za Premijer ligu. Oživeo je karijeru u PSV Ajndhovenu, dok je od 2019. u Sevilji za koju je postigao 19 golova.