Idemo na SP!

STANKOVIĆ IMA PORUKU ZA PIKSIJA I ORLOVE: Samo napred, ne odustajte i idemo u Katar!

Autor Neša Petrović

Nekadašnji centralni vezni našeg nacionalnog tima komentarisao i žreb u Ligi Evrope, Seriju A...

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

Reprezentativci Srbije u subotu uveče igraju prvi takmičarski meč u septembarskog prozoru, a bivši fudbaleri naše zemlje pružaju podršku mlađim kolegama. Nakon što se oglasio Milan Jovanović kom je Dragan Stojković Piksi bio idol, javio se i Dejan Stanković.

Osvajač duple krune kao trener Crvene zvezde u prethodnoj sezoni i trener koji je srpskog šampiona uveo u Ligu Evrope ovog leta ima poruku za selektora Srbije sa kojim je svojevremeno delio teren, ali i za reprezentativce.

U razgovoru sa kolumnistom Monda Nebojšom Petrovićem, šef stručnog štaba Crvene zvezde najpre se osvrnuo na žreb grupne faze Lige Evrope koji je njegovom timu za protivnike dodelio Bragu, Ludogorec i Midtjiland.

''Možda imena klubova nisu toliko atraktivna, ali sva tri protivnika imaju izuzetno kvalitetne timove. Braga igra mnogo mnogo dobar fudbal. Midtjiland već deset godina ima svoj program, svoj način rada, skautiranje, prodaju, organizaciju… Ukratko, imaju viziju i igraju ozbiljan fudbal. Ludogorec, kao i uvek, mogu levo, a mogu i desno. Zavisi kako im se zalomi. Neće nam biti nimalo lako. Svi kažu lagano proleće. Ništa u fudbalu nije lagano. Mi imamo svoje adute, imamo Marakanu, našu kuću u kojoj se osećamo moćno protiv bilo kog protivnika. Sigurno je da će i ove sezone neka ekipa na nama da okrnji zube''.

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

Što se tiče drugog kluba u kome je Dejan ostavio neizbrisiv trag i obezbedio mesto u galeriji besmrtnih, oni će u Ligi šampiona odmeriti snage sa Real Madridom, Šahtjorom i Šerifom, upravo ekipom koja je u kvalifikacijama izbacila Crvenu zvezdu.

''Nisam iznenađen načinom na koji Inter funkcioniše posle odlaska Kontea, Lukakua i Hakimija. Upoznat sam sa metodama Simonea Inzagija i veoma mi se sviđa njegova fudbalska filozofija. Dobili su mnogo dolaskom Koree, ekipa nije menjala sistem i to je jako bitno. Ostalo je 3-5-2 ili 3-4-1-2, sve je to slično onome što su igrali prošle sezone. Nisu morali da prave revoluciju kao što je slučaj sa Lacijom, gde su dolaskom Sarija automatski prešli na 4-3-3. To je ogromna promena, jer posle pet godina moraš da se navikavaš na potpuno novi stil igre''.

Inter posle dva kola ima maksimalan učinak i nalazi se na deobi prvog mesta sa Lacijom, Milanom, Romom i Napolijem.

''Protiv Verone nisu briljirali, videli su se neki mali nedostaci, ali je bodovni saldo za početak prvenstva fenomenalan. Serija A je dugačka, forma će varirati kod svih ekipa. Evo, Juve je krenuo loše, ali za Alegrija to nije ništa čudno. Nije mu prvi put da krene loše, pa posle niko ne može da ga pobedi. Biće ove sezone zanimljivo i sa Žozeom u Romi. Još moraju da skapiraju njegov mentalitet i njegov pristup svakoj utakmici. Vidim da ih je dobro naštimovao, ušli su u grupu Lige konferencija, slavili ubedljivo protiv Fiorentine i Salernitane i sve to izgleda dosta dobro. Korak po korak. Očekuje nas veoma interesantna sezona na Apeninima''.

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

Nije Stanković propustio priliku da uoči nastavka kvalifikacija u kojima Srbija vodi veliku borbu sa Portugalom za prvo mesto i direktan plasman u Katar, pošalje poruku selektoru Stojkoviću koji veruje u napadački fudbal i njegovim izabranicima.

''Imamo dosta kvalitetne momke i teren je merilo svega. Ja im zaista želim od srca svu sreću. Da budu svoji, da budu pravi kad je najteže. Da ne odustaju od svojih ideja i da guraju napred. Imamo dva kluba u grupnoj fazi evropskih takmičenja i jako je važno za srpski fudbal da imamo predstavnika i na Svetskom prvenstvu 2022. godine. Ne mešam se, samo želim puno sreće i puno uspeha''.

Srbija će kvalifikacionu utakmicu protiv Luksemburga igrati u subotu od 18:00, na stadionu Crvene zvezde.