JESTE PRIMETILI?

ZAŠTO SU SVI SRBI KLEKNULI PRED MEČ SA IRSKOM? Ceo stadion je aplaudirao, a druge su RAZAPELI jer su odbili!

Autor Milutin Vujičić

Da li ste primetili ovaj detalj pred meč Irske i Srbije?

Izvor: Profimedia

Pred utakmicu između Irske i Srbije (1:1) u Dablinu viđena je zanimljiva scena - fudbaleri dve reprezentacije su posle zvižduka glavnog sudije kleknuli na zemlju.

Sve je potrajalo nekoliko sekundi dok se orio aplauz na "Aviva parku", a ako malo češće pratite utakmice Premijer lige ili ostvrskih reprezentacija - sasvim vam je bilo jasno zbog čega postoji ovakav performans koji su neki odbijali, pa zbog toga žestoko bili kritikovani.

U pitanju je gest koji se tumači kao podrška borbi protiv rasizma i pokretu "Black Lives Matter" koji je aktuelan više od godinu dana, a u Velikoj Britaniji i Irskoj je već postao deo protokola.

Kada je sudija Hose Marija Sančez "dunuo" u pištaljku, svi fudbaleri na terenu su kleknuli i to su zabeležile TV kamere, a na društvenim mrežama Irci su se posebno obradovali što se niko od srpskih fudbalera nije bunio zbog ovakvog poteza nego su ga rado prihvatili.

Prethodno su recimo fudbaleri Poljske, Češke i Mađarske bili "pod paljbom" nakon što su odbili da kleknu pred start meča, a bilo je i fudbalera u Premijer ligi, poput Vilfrida Zahe, koji ne vide smisao u ovom gestu.

Podsetimo, meč u Dablinu između Srbije i Irske završen je bez pobednika.

"Orlovi" su bili drastično bolji tokom čitavog meča, vodili su golom Milinković-Savića iz 20. minuta i redom promašivali šanse, a onda je u 87. stigla kazna u vidu autogola Milenkovića.