IN MEMORIAM

PREMINUO LEGENDARNI JUGOSLOVENSKI FUDBALER (74): Crnogorac iz Vojvodine kog su obožavali Slovenci!

Autor Dušan Ninković

Godinama je bio važan za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije, a u Olimpiji iz Ljubljane ima kultni status.

Izvor: MN Press

Tužne vesti saopštio je njegov bivši klub, Olimpija iz Ljubljane, u kom je proveo najveći deo karijere. Preminuo je Danilo Popivoda, legendarni fudbaler koji je u karijeri igrao za slovenački tim, ali i reprezentaciju nekadašnje države.

Popivoda je rođen u Lovćencu u Vojvodini, a preminuo u mestu bijela nedaleko od Herceg Novog, gde je poslednjih godina živeo.

Fudbalom je počeo da se bavi u mlađim kategorijama Olimpije, za koju je godinama kasnije igrao i u prvom timu. Osim šestogodišnjeg boravka u Ajntrahtu iz Braunšvajga, čitavu karijeru proveo je u dresu tima iz Ljubljane, a navijači su ga upamtili kao velikog golgetera i lidera ofanzivnog dela tima.

Nakon igračke karijere koju je završio u dresu tima u kom je ponikao, Popivoda se kratko bavio trenerskim poslom. Bio je deo stručnog štaba reprezentacije Slovenije na Mundijalu 2002. godine, gde je i predvodio tim umesto suspendovanog selektora.

Bio je reprezentativac Jugoslavije 20 puta, postigao je pet golova i nastupio je na Svetskom prvenstvu 1974. i Evropskom prvenstvu 1976. godine. Na tom turniru bio je strelac protiv Zapadne Nemačke.