PAMTITE LI IH?

7 FUDBALERA KOJI SU IGRALI ZA PARTIZAN I ANORTOZIS: Neobična veza s Kipranima - nekih od njih se ne sećate!

Autor Nebojša Marković

Partizan u četvrtak igra prvi meč Konferencijske lige protiv kluba s kojim ima neočekivano mnogo dodirnih tačaka - dosta igrača koja su nastupala za obe ekipe. Neke od njih dobro pamtimo, a neke smo možda i zaboravili.

Izvor: MN Press

Fudbaleri Partizana u četvrtak (21.00) startuju u grupnoj fazi inauguracione sezone Konferencijske lige. Istorijski meč crno-beli će u Nikoziji odigrati protiv Anortozisa, a Aleksandar Stanojević je na Kipar poveo 23 fudbalera, među kojima nema Danila Pantića i Sejdube Sume.

Međutim, meč Partizana i Anortozisa predstavlja i meč dva kluba koji neobično mnogo toga imaju zajedničkog. Osim mečeva koje su u Kupu šampiona odigrali davne 1963. godine, za oba kluba su nastupala čak sedmorica fudbalera!

Neke od njih smo dobro upamtili u crno-belom dresu, dok su drugi u Partizanu ostavili manji trag.

Ipak, skoro pa bi mogao da se sastavi čitav tim od igrača koji znaju kako je živeti u Beogradu kada te bodre navijači Partizana, a kako kada to u Nikoziji čine "vatreni" fanovi Anortozisa.

Ovo su njih sedmorica:

NIKOLAS ASPROGENIS

Izvor: MN Press

Mnogi se sećaju da je početkom 21. veka u redovima Partizana bio golman čije ime je bilo lako upamtiti jer se veoma razlikovalo. U vreme dok su Ivica Kralj i Đorđe Pantić bili glavni među stativama, u klub je stigao Nikolas Asprogenis.

Tada mu je bilo tek 18 godina, a u prvoj sezoni u klubu nije upisao nijedan nastup. Na to je morao da sačeka 2005. godinu, kada je uspevao da se poneki put nađe u timu, a evropski debi doživeo je u porazu 1:0 od Rendžersa na "Ajbroksu", u okviru tadašnje Lige UEFA.

Tokom četiri sezone u Partizanu nije ostavio traga, upisavši tek 18 nastupa, a 2008. se vratio na Kipar uredove Omonije. U Anortozis je došao 2010. kao pozajmljen igrač Omonije, ali se ni tamo nije baš snašao dobro. Karijeru je završio 2013. godine, sa samo 27 godina.

IVAN BANDALOVSKI

Izvor: MN Press

Njega se u Humskoj takođe mnogi sećaju. Ivan Bandalovski je bio defanzivac Partizana od 2014. do 2016. godine, za koji je upisao 47 nastupa i postigao jedan gol. Iako vršnjak Asprogenisa, on je i dalje vrlo aktivan, a trenutno je kapiten u bugarskoj ekipi Carsko Selo.

Na evropskoj sceni u crno-belom dresu je igrao u samo dva meča - pobedi 2:1 protiv AZ Alkmara u grupnoj fazi Lige Evrope, ali i nesrećnom porazu 3:1 od Augsburga usred Beograda, koji je Partizan zaustavio na putu ka evropskom proleću.

Za Anortozis je nastupao tokom 2017. godine upisavši devet ligaških nastupa, ali od odlaska iz Partizana još nije osvojio neki novi trofej...

ZORAN ĆIRIĆ

Jedan od igrača kojeg verovatno pamte oni malo stariji. Zoran Ćirić je bio napadač Partizana u sada već davnoj sezoni 1997/98. Bila je to ona godina kada je Obilić ispred Partizana stigao do titule prvaka Jugoslavije, a Ćirić je u klubu odigrao 10 utakmica, uz jedan gol postignut u domaćem prvenstvu.

Iz Partizana je otišao baš za Anortozis, gde je takođe proveo jednu sezonu, da bi potom nastupao i za Apolon Smirnis.

BRANKO ILIĆ

Izvor: MN Press

Branko Ilić je još jedan od onih koji su dres Partizana nosili tokom poslednje decenije. Slovenački defanzivac je u Humsku stigao u leto 2014. sa velikim iskustvom, nakon što je prethodno nosio dresove Betisa, Lokomotive iz Moskve, Hapoela iz Tel Aviva, ali i - Anortozisa.

Ilić je u redovima Anortozisa u sezoni 2012/13, dok je u Humsku stigao na dvogodišnji ugovor. Ipak, posle samo jedne sezone u klubu i osvajanja titule prvaka Srbije, Ilić je prešao u kazahstansku Astanu.

Ovaj 38-godišnjak je karijeru završio prošle godine nastupajući za Domžale, a u dresu Slovenije je upisao 63 nastupa.

ZORAN MILINKOVIĆ

Izvor: MN Press

Jedan od onih koji baš dobro poznaje i Partizan i Anortozis. Zoran Milinković je bio i igrač i trener u oba pomenuta kluba. Za Partizan je davne 1990. godine upisao tek nekoliko nastupa pre odlaska u Vojvodinu, a pred kraj karijere je igrao za kiparski klub od 1999. do 2001. godine.

U trenerskoj karijeri je Partizan vodio tokom 2015. kada je posle odlaska Marka Nikolića klubu obezbedio titulu državnog prvaka i sa kojim je umalo stigao do evropskog proleća naredne sezone.

Ipak, po odlasku iz Partizana je seo na klupu Anortozisa, ali ni tamo se nije dugo zadržao.

NIKOLA MITROVIĆ

Izvor: MN Press

Danas, Nikola Mitrović ima 34 godine i igra za mađarski Ujpešt, a nekada davno je nosio dres Partizana. Bilo je to u sezoni 2007/08, kada su crno-beli bili na početku njihove šestogodišnje vladavine. U timu Slaviše Jokanovića je te sezone upisao 18 nastupa, da bi potom usledila pozajmice u Napredak i kasnije odlazak iz kluba.

Igrao je u Izraelu, Mađarskoj, Rusiji i Kini, pre nego što je 2017. na kratko zaigrao za Anortozis. Upisao je 14 nastupa u prvenstvu Kipra, da bi se potom opet vratio u Napredak iz Kruševca.

Ovaj defanzivni vezista je čak i upisao jedan meč u dresu reprezentacije Srbije, kada je u prijateljskom meču protiv Japana zamenio Ljubomira Fejsu (Srbija slavila 3:0).

SLOBODAN KRČMAREVIĆ

Izvor: MN Press

Slobodan Krčmarević je kao igrač ponikao u Partizanu, za koji je igrao sredinom 80-ih godina. Ipak, daleko više vremena na terenu je proveo od 1991. do 1993. godine, kada se vratio u klub. Osvojio je tada po jednu titulu prvaka Jugoslavije i jedan nacionalni kup, da bi 1993. otišao na Kipar, u Apolon.

U redove Anortozisa stiže 1997. i ostaje dve sezone, a za to vreme osvaja duplu krunu 1998. godine. Tamo je i završio karijeru 2001. godine, a trenersku je počeo radom sa mlađim kategorijama Partizana.

U seniorskom timu nikada nije dobio šansu, ali je 2010. bio trener Anortozisa tokom kratkog perioda krajem godine. U međuvremenu je bio i selektor mlade reprezentacije Srbije koja je 2009. otišla na Evropsko prvenstvo, a poslednji trenerski mandat imao je 2018. u sarajevskom Željezničaru.