Fudbal

SVE O VEČITOM DERBIJU! KO POBEĐUJE - PARTIZAN ILI ZVEZDA? Neka sve pršti, neka bude kao Liga šampiona!

Autor Mladen Šolak

Dok se bore za titulu i za dva mesta Srbije u Ligi šampiona, Partizan i Crvena zvezda u nedelju igraju derbi u Humskoj. Ko je bliži pobedi? Koliko će biti golova?

Izvor: MN Press

Kad da očekujemo derbi u kojem će sve prštati ako ne sada?

Na kraju nedelje u kojoj su sjajno počeli grupnu fazu u evro-takmičenjima i dodatno pogurali Srbiju ka dva mesta u Ligi šampiona, Partizan i Crvena zvezda odigraće 165. večiti derbi u domu crno-belih u Humskoj.

Biće to derbi sa evropskim šmekom i nadamo se evropskim kvalitetom.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Domaćin, Partizan, ulazi u najveći meč prvog dela sezone kao perfektni lider, sa maksimalnim skorom. Osvojio je 21 bod u uvodnih sedam kola i trener crno-belih Aleksandar Stanojević posebno je naglasio značaj te činjenice, jer sad večiti rival ne može da se "odlepi" posle derbija.

Uoči meča protiv Zvezde, Stanojeviću najveći problem zadaje povreda najboljeg strelca Rikarda, koji je ove sezone već postigao 13 golova. On je u četvrtak na Kipru stisnuo zube, zaigrao preko bola i dao gol, a očekuje se da i u nedelju od 18 zauzme svoje mesto najisturenijeg u ofanzivi.

Sa druge strane, sigurno je da Danilo Pantić neće igrati i to su jedina imena na spisku povređenih igrača crno-belih, dok je poznato da Sejduba Suma odavno ne trenira sa prvim timom i da bi bilo iznenađenje ako zaigra.

Kada je u pitanju Zvezda, zaostaje dva boda zbog kiksa protiv Vojvodine s početka sezone, a najveći kadrovski problem za Dejana Stankovića je povreda El-Fardua Bena, koji će morati na pauzu zbog problema sa preponom, zadobijenog u pobedi protiv Brage u četvrtak.

Očekivano je da za crveno-bele u defanzivnoj liniji ponovo zaigra Strahinja Eraković zbog bonus pravila, a najveća nepoznanica je u Zvezdinom napadu, jer je Milan Pavkov "rovit", ali je počeo da trenira. Lois Dioni i Rišairo Živković konkurišu za mesto u špicu, pa ostaje da se vidi za koju će se Stanković odlučiti kombinaciju.

Ako izuzmemo umor, kao objektivnu okolnost posle Partizanovog uspešnog i sigurnog gostovanja Anortozisu i Zvezdine znojem natopljene pobede protiv Brage, postoje svi razlozi da gledamo jedan od boljih derbija prethodnih godina.

Iako je heroj prošlog derbija, Mirko Ivanić, u četvrtak uveče rekao da su ga protiv Portugalaca prvi put u karijeri hvatali grčevi u obe noge, iscrpljenost od evro-pobeda će igrači na obe strane ostaviti po strani pred borbom za veliki cilj.

Tu dodatnu energiju će prvi put posle dugo vremena timovima uliti i navijači, jer su prošle sezone sve tri utakmice "večitih" odigrane pred zaključanim tribinama. Poslednji ligaški okršaj "večitih" u kojem je bilo publike bio je 162. derbi i završen je 0:0. Bio je to Stankovićev prvi trenerski derbi protiv crno-belih, naspram sebe je imao prijatelja Savu Miloševića na klupi Partizana, a utisak je bio da su igrači ostali dužni navijačima te večeri.

U prethodna 164 "večita" derbija, Crvena zvezda pobedila je 65 puta, Partizan 47 puta, a 52 meča završena su nerešeno.

Stanković je potom nastavio trenersko rivalstvo u derbijima sa Stanojevićem, sa kojim je u jednom momentu imao malu čarku na "Marakani", ali je finale Kupa na kraju prošle sezone pokazalo da je sve to samo bio trenutak povišenog adrenalina.

To finale i penali za trofej pamte se po ružnim i napetim scenama, ali i po sportskom gestu Stankovića, koji je pre jedanaesteraca prišao Stanojeviću, zagrlio ga, a potom su razmenili lepe želje i čestitke na svemu urađenom.

Nema sumnje da će kraj linije i večeras sve proći sportski i džentlmenski, a i ako izbije poneka varnica, ona je tu samo da ubaci dodatni "začin" najvećoj utakmici srpskog fudbala. A današnja bi zaista mogla da bude posebna.

Izvor: MN Press

Partizan će igrati da pobegne Zvezdi na tabeli, Zvezda će igrati za preokret i za osvajanje prvog mesta. Ligaška gol razlika domaćina je impresivna - 25:2, raspucani Rikardo je ove sezone već postigao 13 pogodaka i pogađao iz svih pozicija, a večeras ga čeka verovatno najteži zadatak - kako nadmudriti Zvezdinog komandanta na terenu - Aleksandra Dragovića.

Generalsku partiju reprezentativca Austrije protiv Brage sigurno je dobro proučio u pripremi derbija.

U Zvezdi su za golove najzaduženiji Ivanić i Aleksandar Katai, od kojih sve kreće u napadu, a kao što je i Dragović kapiten crveno-belih bez trake, tako je i Saša Zdjelar vođa Partizana kada se biju najteže bitke - posebno u derbijima.

Put ka golu crno-belih preoran je Zdjelarovim kopačkama i Zvezdi ni večeras neće biti lako prohodan.

Izvor: MN Press

Iskustvo iz desetine prethodnih derbija uči nas da su male šanse da gledamo goleadu, previše otvoreni fudbal i veliki broj šansi i golova. Ulog u ovoj utakmici je ogroman i ne dopušta rasterećenost učesnicima ni kada su timovi mnogo udaljeniji na tabeli. Kvalitet fudbala zbog toga nekad pati, ali na kraju dana ekipe i navijači to lako i brzo zanemare ako pobede.

U poslednjih deset godina, samo tri puta se dogodilo da jedan tim u derbiju postigne tri gola (dva puta Zvezda, jednom Partizan), a u tom periodu samo jednom se dogodilo da na utakmici vidimo više od četiri gola i bio je to jedan od najuzbudljivijih derbija (143. Zvezda - Partizan 3:2), sa preokretima, lepim golovima i dramatičnom završnicom.

Od tada je prošlo devet godina, a od poslednje "trojke" Partizana na "Marakani" pod vođstvom Marka Nikolića (Zvezda - Partizan 1:3 u 154. derbiju), nije se dogodilo da neki tim postigne više od dva gola. Uz to, u poslednjih 10 derbija dva postignuta gola su uvek garantovala i pobedu.

Koliko večeras očekujete golova?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

ŠESTI PUT SUDI "VEČITIMA", PRVI PUT IMA VAR

Izvor: MN Press

Glavni arbitar 165. "večitog" derbija biće Novak Simović. On je sudio na oba prošlosezonska derbija, a prethodno je sudio i 160. večiti derbi, u sezoni 2018/19. Takođe, bio je glavni arbitar i u finalu Kupa Srbije u maju 2019, kada su takođe igrali "večiti rivali", kao i u njihovom okršaju u polufinalu, u junu 2020.

U utakmicama Zvezde i Partizana u kojima je Simović sudio, oba tima su pobedila po dva puta (crveno-beli u prvenstvu, crno-beli u Kupu), a jednom je bilo nerešeno.

Večerašnji derbi biće istorijski zbog toga što će prvi put biti upotrebljena VAR tehnologija, a u sobi za VAR sedeće Srđan Jovanović.

Izvor: MN Press

Neka bude spektakl.

I Partizan i Zvezda pokazali su nam u prethodnim utakmicama da znaju da napadnu i da daju golove na niz različitih načina, kao što znaju kada je neophodno i da budu strpljivi i da čekaju svoju šansu.

Večeras i jedni i drugi imaju šansu da velikom pobedom zaokruže sve dobro što su uradili i ove nedelje i ove sezone.

Utakmica počinje u 18 časova.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt