Fudbal

PARTIZANU OPRAVDANO PONIŠTEN GOL, NIJE BIO FAUL PRE POGOTKA KATAIJA: Sudijski stručnjak analizirao odluke sa derbija!

Autor Mladen Šolak

Zdravko Jokić analizirao rad arbitra Novaka Simovića u 165. "večitom" derbiju.

Izvor: MN Press

Buran 165. "večiti" derbi u Humskoj završen je bez pobednika, a ostaće upamćen i po prvoj primeni VAR tehnologije u najvećoj utakmici srpskog fudbala.

Glavni arbitar Novak Simović tako je u saradnji sa sudijom iz VAR sobe Srđanom Jovanovićem poništio gol Partizana u drugom poluvremenu zbog prekršaja beka crno-belih Slobodana Uroševića na beku Zvezde Milanu Rodiću.

Stručni konsultant TV Arena sport za suđenje Zdravko Jokić komentarisao je tu situaciju.

"Postojao je kontakt noge (Uroševića) sa člankom Rodića. Proverio je to VAR-om i vidi se to kada se zaustavi slika", rekao je Jokić o ovoj situaciji:

Partizan Crvena zvezda
Izvor: YouTube/TV Arena sport

U prvom delu utakmice, Crvena zvezda je u istom kaznenom prostoru tražila od Simovića da dosudi penal nakon pada Mirka Ivanića nakon što je Aleksandar Katai pogodio prečku glavom.

Jokić je rekao da nije bilo faula, a i da je bio, ne bio dosuđen penal jer je Zvezdin ofanzivac bio u ofsajdu.

"Nema drastičnog guranja, više je kontakt. Ivanić je bio u ofsajd-položaju u momentu u kojem je Katai šutirao na gol. Da je dosuđen prekršaj, bio bi poništen".

Pogledajte tu situaciju.

Aleksandar Katai prečka na Zvezda Partizan
Izvor: YouTube/TV Arena sport

Sudijski ekspert bio je upitan i da li je postojao prekršaj pre Zvezdinog gola zbog povlačenja defanzivca crno-belih Igora Vujačića.

"Imamo povlačenje od strane igrača Zvezde za gaćice, šorts, ne za dres, ali samo držanje nije bilo za faul. Ruke su bile na telu igrača, ali bez guranja i čvrstog držanja. To nije bilo intenziteta koje bi omelo igrača", rekao je Jokić.

Pogledajte i Kataijev gol i duel o kojem je govorio Jokić.

Partizan Crvena zvezda 1:1 gol Kataija
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Posmatrajući kompletan utisak, Jokić je pohvalio rad sudije Simovića.

"U drugom poluvremenu je donosio važne odluke, bilo je drugačijih viđenja, nervoze na klupama, ali mislim da je generalno dobro odsudio i da je zaslužio dobru ocenu. Nažalost, šira publika ne zna da je pre mesec dana održan seminar sudija UEFA u Beču, gde su date instrukcije za guranja sa strane, sa leđa... I kada se sa strane napadne igrač da to nije prekršaj, a da je sa leđa uvek prekršaj, mada je bitan intenzitet i uticaj na igru. Imao je nekoliko situacija gde je odsudio u skladu sa tim instrukcijama UEFA".