Katastrofa!

''NOVI RUNI'' PREĆUTAO ISTINU I UNIŠTIO SEBI KARIJERU: Dva puta padao na doping testu, a trebalo da postane najbolji!

Autor Dušan Ninković

Imao je velikih problema tokom karijere, a zato što se nije pobunio kada je trebalo uništio je sebi priliku da se vrati na najviši nivo.

Izvor: Profimedia

Nekada jedna od najvećih nada engleskog fudbala i svojevrmeeno drugi najmlađi igrač u istoriji Premijer lige (trenutno je treći) Žoze Bakster (29) već nekoliko meseci ne igra fudbal jer mu je kariejra gotova! Godinama je sve išlo nizbrdo, dok nije odlučio da u potpunosti stavi tačku na igračke dane.

Jedan od razloga za to verovatno su i dve suspenzije koje je zaradio zbog pozitivnih doping testova. Iako tvrdi da pred drugo testiranje nije uzimao ništa, svestan je da u tom trenutku nije mogao da se opravda. Već su ga uzeli na zub jer mu je život išao u pogrešnom smeru.

Deluje da je sve krenulo u kontra smeru kada ga je Everton pustio na pozajmicu, nakon što je poverovao da će biti važan deo tima sa Gudisona. Ubrzo su usledili i neki problematičniji dani momka koji za sebe kaže da je kockar u duši i da se često igrao sa stvarima koje nisu za igru.

U emotivnoj ispovesti novi trener u Evertonovoj akademiji otkrio je kako je prvi put pao na doping testu i kako je napravio veliku grešku kada je mu se to desilo drugi put.

''Nikada nisam probao drogu i nikada nisam testiran na doping. Uzeo sam pola tablete i narednog ponedeljka uradio svoj prvi test. Očigledno sam pao. Kada su ušli u prostoriju, imao sam taj užasan osećaj. Znate kako to funkcioniše - uradite test na drogu, pa ukoliko posle tri ili četiri nedelje rezultati budu pozitivni, radite opet. Bolje bi bilo da sam bio iskren'', rekao je Bakster.

Tada je bio suspendovan, ali pravi pakao dogodio se gotovo godinu dana kasnije. Tada je drugi put testiran na drogu.

''Nisam uzeo ništa pred taj test, ali i da sam se pravdao niko mi ne bi verovao. Popio sam nekoliko votki sa limetom, a test koji sam uradio sutradan pokazao je tragove kokaina. Zbog toga što su mi prvi put 'progledali kroz prste', drugi put su me udarili jako'', otkrio je Bakster.

Svestan da je trebalo drugačije da se ponaša, danas žali za suspenzijama koje su ga pratile. Zbog drugog pozitivnog testa, za koji kaže da je bio pogrešan, propustio je celu jednu fudbalsku sezonu, a u Šefild junajtedu dobio otkaz!

Bakster je bio najavljivan kao novi Vejn Runi, jer su imali sličan stil fudbala. Iako je bio ofanzivni vezista krasila ga je velika borbenost, pa je zbog toga postao omiljeni igrač Evertonovih navijača u njihovoj akademiji.

Odigrao je 15 seniorskih utakmica za Everton, bio na pozajmici u Tranmereu, a zatim igrao za Oldam, Šefild junajted, ponovo Oldam i Plimut Argajl, pre nego što je otišao u SAD. U međuvremenu je imao još jednu šansu u Evertonu, kada je dobio profesionalni ugovor i celu godinu proveo u ekipi do 23 godine.

Bio je veliki talenat engleskog fudbala i reprezentativac do 16 i 17 godina. U tim uzrastima zabeležio je čak 17 nastupa, uz šest postignutih golova. Penzionisao se u avgustu, nekoliko meseci nakon 29. rođendana.