TAKO JE BILO

O BEOGRADU DA NE GOVORIM! VAZDUHA MOŽEŠ SAMO KROZ PROZOR HOTELA: Hrvat o derbijima u Jugi - Nosili su i ČIODE na teren!

Autor Milutin Vujičić

O fudbalu koji se igrao nekada na prostorima bivše Jugoslavije govorio je nekadašnji fudbaler Dinama iz Zagreba.

Izvor: Youtube/screenshot/Podcast Inkubator

Prošlo je tri decenije od kada se igrala velika SFRJ liga, a tokom tog perioda nastale su sjajne anegdote i priče koje pokazuju koliko je to takmičenje bilo zanimljivo, kvalitetno, ali i vatreno, intrigantno...

Hrvatski fudbaler Andrej Panadić, nekadašnji defanzivac Dinama, prisetio se u jednom podkastu kakav se fudbal igrao "u njegovo vreme", dakle osamdesetih i devedesetih. Igrao se pravi "muški fudbal", a neka gostovanja bila su posebno vatrena i uzbudljiva.

"Divim se sada tim trenerima i igračima, pravila su bila drugačija. Nekada napadači nisu bili zaštićeni, svaka utakmica je bila tuča. Moji su se igrači isto morali tući sa drugima. Nisi bio frajer ako sa dve noge ne uklizaš u koleno, a danas ne smeš da podigneš nogu iznad zemlje, odmah je to crveni.Koliko kamera prati utakmicu? Sad se ne možeš sakriti, a imali su i pribadače (čiodu prim. aut.) pa su pikali jedni druge, mlatili su se po terenu, bilo je puno povreda zbog toga", prisetio se Panadić u "Podkast Inkubatoru".

Hrvatski fudbaler kaže da je poseban izazov bio kada su igrali sa "večitima" u prestonici.

"Gde je bilo najgore? U Prištini su bile žestoke utakmice, bilo je u Nišu gde je Banković pobio pola ekipe (Zoran Banković, bivši defanzivac prim. aut), Prištini, pa u Novom Sadu je bilo vatreno, mada su bili fer, a u Beogradu da ne govorim. Tu nije bilo van iz hotela, uđeš unutra i ne mrdaj, vazduha možeš samo kroz prozor", prisetio se on.

Bilo je zanimljivo i kada se svrati do Crne Gore, Panadić se seća da ih je policija uvek svuda pratila, a slične situacije imao je i kada je otišao u inostranstvo, pa upoznao fanatične Turke.

Andrej Panadić na meču Dinama i Zvezde.
Izvor: MN Press

"Žestoke scene... U Podgorici te gađaju kamenjem, pa da vidimo jesi frajer ili ne - izađi napolje. I u Turskoj je tako bilo, us*o sam se kad smo igrali protiv Bešiktaša. Idem ja na teren, a frajer je skočio na pleksiglas i udara glavom pre dolaska na utakmicu. I gleda mene, viče poješćemo vas. U Trabzonu kad smo igrali Kup gađali su autobus kamenjem. Ideš se potući posle na teren, moraš, tako je bilo vreme i takvi su bili uslovi. Policija okreće glavu, ništa nisu videli, interevinisali bi samo da je došlo do povreda i tuče", zaključio je Panadić.

Bivši fudbaler je posle Dinama, u kom je igrao do 1994. godine, nastupao za Šemnicer, Uerdigen, Hamburger, Šturm i Nagoju, dok se oprobao i kao trener, poslednji put na klupi Rudara Velenje.

Tagovi