ŠTA MISLITE?

SRBIJA - HRVATSKA ZA MESTO NA MUNDIJALU? DA, MOGUĆE JE! Haos pred baraž Mundijala, od ovoga zavisi na koga će "orlovi"!

Autor Milutin Vujičić

Nadamo se i dalje da će Srbija direktno na Mundijal, međutim i ovo je opcija o kojoj moramo da razmišljamo.

Izvor: Profimedia

Srbija večeras od 20.45 na stadionu "Rajko Mitić" igra protiv Azerbejdžana, a pobeda u toj utakmici ostavila bi nas u igri za prvo mesto u grupi, ujedno i "finale" protiv Portugala za direktan plasman na Mundijal.

Takođe, bod nam je dovoljan kako bismo obezbedili makar baraž za odlazak na Svetsko prvenstvo 2022. godine, ali za sada oko toga nema preterane radosti pošto je put i te kako komplikovan. Situacija se menja iz kolo u kolo, ali povoljna okolnost je da postoje dobre šanse da, ako već budemo morali kroz baraž, u njemu budemo povlašćeni.

Podsetimo, u baražu učestvuje čak 12 reprezentacija, a samo tri će obezbediti plasman u Katar. Timovi će biti žrebani u tri "kostura" od po četiri ekipe, a samo najbolji iz svakog će se plasirati na Mundijal.

U šeširu će biti deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija i još dva pobednika grupne faze UEFA Lige nacija, koji se nisu plasirali, a na osnovu rezultata biće podeljeni na povlašćene i nepovlašćene. Timovi iz Lige nacija će sigurno biti u slabijem šeširu, a pridružiće im se i četiri ekipe iz kvalifikacija koje imaju lošije rezultate.

Srbija je sa do sada osvojenih 14 bodova na putu da bude i najbolja među njima, ako već ne budemo osvojili grupu ispred Portugalaca, pa bi mogla da se nada povoljnijem žrebu i još da bude domaćin, međutim...

Stvari se zaista rapidno menjaju, tako da je sada među drugoplasiranim reprezentacijama i nekoliko vrlo jakih imena. Tu su učesnici nedavno održanog Evropskog prvenstva: Švedska, Švajcarska, Škotska i Češka, ali i Hrvatska koja je kiksala protiv Slovačke i rizikuje da ne ode direktno na Mundijal.

Izvor: Wikipedia/screenshot

Preostaju im još dve utakmice i situacija može da se promeni, ali isto tako mogli bi da padnu na listi i da budu rival Srbije na žrebu, ako ne budu među tri najbolje drugoplasirane reprezentacije po učinku u kvalifkacijama.

Za sada su među nepovlašćenima još Norveška, Rumunija, Albanija i Ukrajina, odosno Vels i Austrija iz Lige nacija, ali neko od njih bi nam bio tek prvi protivnik u baražu. Da bismo došli do Mundijala, moraćemo da pobedimo i neku od gore pomenutih reprezentacija.

Podsetimo, mečevi baraža su krajem marta, ali se i dalje nadamo da ćemo preskočiti ovu dramu.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt