KRISTALIŠE SE!

SPISAK PROTIVNIKA SRBIJE U BARAŽU - SVE JE JASNIJE: Ako ne pobedimo Portugal, možda i Hrvatska dolazi u Beograd!

Autor Milutin Vujičić

Ako ne budemo prvi, sigurno ćemo biti domaćini, a to znači da ćemo izbeći druge dve najbolje drugoplasirane ekipe. Međutim, i među ostalima ima kvaliteta...

Izvor: MN Press, Wikipedia/screenshot

Srbija je sa dve pobede u oktobarskom ciklusu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo obezbedila makar baraž, ali se i dalje nadamo da ćemo pobedom nad Portugalom u Lisabonu doći do direktnog plasmana u Katar.

Tako razmišlja i selektor Dragan Stojković, međutim možemo da "provirimo" i pogledamo šta se trenutno dešava po pitanju baraža za odlazak na Mundijal, pošto je i pored odlične igre teško pretiti Portugalu, šampionu Evrope iz 2016. godine i jednoj od najjačih reprezentacija sveta.

Dobra vest je da će Srbija, ako bude druga u grupi, sigurno biti domaćin baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo, pošto ne postoje teorijske šanse da naša reprezentacija ili Portugal ne budu među tri najbolje drugoplasirane.

Pored nas, to će biti sigurno slabije plasirani iz grupe C - Italija ili Švajcarska koje imaju po 14 bodova - odnosno najveće šanse ima i grupa "B" u kojoj je takođe dramatično. Trenutno vodi Švedska sa 15 bodova, ali preti im i Španija sa 13, tako da su ogromne šanse da ćemo izbeći duele sa ovim reprezentacijama.

Šansu da budu domaćini UEFA baraža imaju i učesnici grupe "I", u kojoj je trenutno lider Engleska, a slede Poljska (17) i Albanija (15), međutim verovatnije je da će pomenuta Švedska ili Španija imati bolji rezultat.

Sada kada znamo da ćemo biti domaćini turnira ako ne pobedimo Portugal, vredi podsetiti da nam na putu ka Mundijalu potom stoje još dve utakmice. Prva u polufinalu, gde ćemo igrati protiv nepovlašćenog tima, a potom i veliko finale gde nas čeka bolji iz duela povlašćenog i nepovlašćenog tima.

Izvor: Wikipedia/screenshot

Prema trenutnom poretku, koji još može da se menja do kraja kvalifikacija, Srbija bi za prvog protivnika dobila nekog od sledećih timova: Vels, Austrija, Ukrajina, Rumunija, Norveška i Češka.

Međutim, to je tek prvi meč. U drugom bi nas već mogli da sačekaju i Hrvatska, Poljska ili Škotska.

Žreb o kome ćemo sigurno više misltii ako ne pobedimo Portugal održaće se u novembru ili decembru, UEFA još nije odlučila, a mečevi su zakazani za kraj marta.