MONDO TEMA

IZBAČEN IZ "ORLIĆA", A SADA JE HEROJ SRBIJE: Vlahović se bori kao Mitar, postao mašina za golove i sad SLUŠA starije!

Autor Milutin Vujičić

Kako je Dušan Vlahović postao jedan od najvažnijih igrača reprezentacije u ovom ciklusu kvalifikacija, a pre samo dve godine je praktično precrtan iz "orlića" jer selektori nisu bili zadovoljni njegovim ponašanjem. Spustio je ego, namestio glavu i postao heroj.

Izvor: MN Press

Srbija je pobedama nad Luksemburgom (1:0) i Azerbejdžanom (3:1) obezbedila sebi veliko "finale" sa Portugalom za direktan plasman na Svetskom prvenstvu u Kataru, a ako ne uspemo da savladamo jednu od najjačih reprezentacija sveta - preostaje nam baraž u kome ćemo sigurno biti domaćini.

Strah? Ne, nema straha. To poručuje selektor Dragan Stojković, ali i apsolutni heroj "orlova" u oktobarskom ciklusu kvalifikacija Dušan Vlahović koji je sa tri gola doneo praktično sam šest bodova. Maestralno je prvo pogodio za pobedu protiv Luksemburga u gostima, dok je potom preuzeo ulogu lidera od Mitrovića i sa dva pogotka je "srušio" i Azerbejdžan. Mogao je sa penala možda mogao i do het-trika, ali je slušao starije i ispoštovao kapitena Tadića.

Bez pogovora je dao loptu Tadiću, koji je sa "kreča" postavio konačan rezultat, što nam govori i da je Vlahović dobro naučio i hijerarhiju u reprezentaciji, odnosno nedisciplina i jedna vrsta mladalačkog "bunta" su kod njega prošlost.

Mnogi su možda zaboravili da je Vlahović na jedno vreme bio praktično izbačen iz mlade reprezentacije Srbije pošto se ponašao pomalo i svojeglavo, nisu njegovim vladanjem naročito bili zadovoljni Nenad Milovanović i Ilija Stolica, pa je tako u dresu "orlića" odigrao svega tri utakmice.

Kao seniorski reprezentativac Srbije ima već duplo više golova, dakle šest na 12 nastupa, što je zaista neverovatan učinak, a sve pošto je uspeo da smiri glavu, sluša i poštuje starije od sebe, pa mu se višestruko vratilo.

Vlahović je vrlo rano otišao iz Srbije (2018), Partizan ga je prodao Fiorentini još dok je bio maloletan, a kao jedan od igrača sa najvećom reputacijom i jakim klubom kraj svog imena - očekivalo se da zablista u mladoj reprezentaciji i bude jedan od lidera, što se nažalost nije dogodilo.

Izvor: MN Press

Debitovao je u septembru 2019. godine kod Nenada Milovanovića, međutim već posle poraza od Rusije (0:1), u kom je odigrao malo manje od sat vremena, Vlahovića nije bilo u sastavu za meč sa Letonijom. Zvanično, izostao je tada zbog zubobolje, a nezvanično se već tada pričalo o tome da "nije na istim talasnim dužinama" sa selektorom, pa da je to razlog zbog kojeg ga nismo gledali na meču na "Karađorđu".

Ubrzo je došlo do smene selektora Milovanovića, a situaciju sa Vlahovićem nije uspeo da sredi ni njegov naslednik Ilija Stolica koji je napadača Fiorentine koristio na iduća dva meča, pa ga i sam "precrtao".

Vlahović je odigrao 69 minuta u pobedi nad Bugarskom (1:0), a potom tek šest u porazu od Poljske (0:1), pa ga nije bilo na narednom spisku Ilije Stolice, što je mnoge iznenadilo, posebno jer je baš tih dana mladi napadač postigao dva gola za Fiorentinu protiv Kaljarija.

Očigledno je bilo da postoje i nefudbalski razlozi zbog kojih Vlahovića nije pozvan, a iako Stolica nije otkrio šta se to desilo između njih dvojice - potvrdio je da nekim stvarima nije zadovoljan.

Izvor: MN Press

Vlahović je dao dva gola Azerbejdžanu, a po jedan Luksemburgu, Irskoj, Rusiji i Kataru.

"Mlada reprezentacija mora da bude filter za A tim, filter u svakom smislu, naravno u igračkom smislu, ali i na model ponašanja svakog reprezentativca. Konkretno, pitali ste me za Dušana Vlahovića, razgovarali smo, on jasno zna šta treba da uradi i na koje stvari da utiče, jer njegov fudbalski kvalitet je nesporan, oduševio sam se sa dva njegova gola, čestitao mu... Druge stvari će sigurno promeniti, upravo zbog toga da sutra u A selekciji ne bi imali situaciju koja je morala ranije da se rešava", rekao je tada Ilija Stolica.

Do narednog okupljanja mlade reprezentacije Vlahović je postao toliko dobar da ga je u martu već pozvao selektor "A" tima Ljubiša Tumbaković i time praktično zatvorio vrlo kratko poglavlje u njegovoj karijeri pod naslovom "orlići".

Ubrzo je došao i debi, a više nije bilo nikakve potrebe da se Vlahović vraća u mladu reprezentaciju pošto važi za jednog od najtalentovanijih, ali i najtraženijih igrača današnjice. Ipak, pre toga je morao da nauči važnu lekciju o hijerarhiji u timu, a koliko poštovanje ima prema reprezentaciji pokazao je i delima.

Izvor: Profimedia

Zajedno sa saigračem Milenkovićem je prošle godine u ovo vreme došao "čarter" letom na okupljanje reprezentacije, i tako rizikovao kaznu Fiorentine koja im nije dala dozvolu, potvrdivši da je veliki patriota.

"Vlahović je kvalitetan mlad čovek, specifičnog karaktera, takav i treba da bude, ali u pravcu onoga što je dobro za njega i njegov tim. Razumeo je poruku. Pričali smo često o tome i vrlo dobro zna kako stoje stvari i šta mora da bude ispred svakoga od nas kada je reprezentacija u pitanju", pričao je nekoliko meseci posle sukoba Stolica za "Sport Klub" i time potvrdio da nikakve više "zle krvi" nema između njih.

Od "izbacivanja" iz mladog državnog tima Vlahović čak 31 gol u Seriji A, dakle za pune dve godine, pa nije nikakvo čudo što se trenutno oko njega otimaju velikani i njegovoj Fiorentini nose darove pred noge.

Zna već dugo Vlahović da će biti sjajan fudbaler, jasno je to sada i pticama na grani, ali je zablistao tek kada je smirio ego i shvatio da se do toga dolazi samo radom i poštovanjem, a tako bi trebalo da bude i kada jednog dana iz Firence ode u London, Madrid, Pariz...

Izvor: MN Press

Potreban nam je i dalje onaj Vlahović iz reprezentacije Srbije koji ima volju i htenje Aleksandra Mitrovića, baš kao što je to bilo protiv Azerbejdžana, kada je delovalo kao da je spreman i krv da pusti kako bi postigao gol.

Baš zbog takvog odnosa prema državnom timu, manje zbog golova u Fiorentini, sinoć je jedan dečačić duže od dva sata po vrlo hladnom vremenu u Beogradu držao transparent na kome je tražio dres heroja Vlahovića. Video ga je, ispunio mu je san, a sigurni smo da je čuo i vapaj ostatka naroda koji želi nešto i vrednije.

"Hoćemo na Mundijal, hoćemo na Mundijal...".