Nokaut faza

DANAS IGRAJU HRVATI, PA BRAZILCI - NASTAVLJA SE NOKAUT FAZA U KATARU: Modrića i ekipu čeka DŽELAT velikana!

Autor Mladen Šolak

Ovog ponedeljka, na terene u Kataru izlaze još dva izrazita favorita i dva autsajdera iz Azije. Da li će se dogoditi prvo čudo nokaut faze Svetskog prvenstva u Kataru?

Izvor: Profimedia

Svetsko prvenstvo u Kataru u ponedeljak donosi utakmice još dva izrazita favorita. U dosadašnja četiri susreta osmine finala nije bilo iznenađenja, pa su formirani očekivani parovi četvrtfinala, Holandija - Argentina i Francuska - Engleska. Da li je vreme da se to promeni?

JAPAN - HRVATSKA (16)

Izvor: Anadolija/Erçin Ertürk

Azijska reprezentacija, jedno od najvećih iznenađenja Svetskog prvenstva u Kataru, napravila je senzacije pobedama protiv Nemačke i Španije u grupnoj fazi. Sada je pred bivšim napadačem Partizana Takumom Asanom i ostatkom tima još jedna prilika za veliki "skalp", ali znajući hrvatski kvalitet i iskustvo - teško da će u ovoj fazi turnira Luka Modrić i ekipa dopustiti sebi da uđu u meč spuštenog garda. Pogotovo nakon što su se provukli u nokaut fazu protiv Belgije.

Hrvatska kao da je u grupnoj fazi samo na momente pokazala snagu, pre svega zasnovanu na sjajnom veznom redu Modrić - Mateo Kovačić - Marcelo Brozović. Kada se očekivalo da aktuelni vicešampion zablista, u utakmici odluke u poslednjem kolu, ostvario je povoljan rezultat pre svega zbog blamiranja Romelua Lukakua u šesnaestercu i petercu i zbog promašaja zbog kojih mu se ceo svet smejao i čudio. Ipak, zna se kakav kvalitet poseduju Hrvati a uz to i iskustvo nastupa u polufinalu u Rusiji. A neverovatno zvuči podatak da Hrvati na Svetskom prvenstvu dođu do polufinala svaki put kad prođu grupu.

Japan će ući u ovu utakmicu oslabljen neigranjem važnog štopera Koua Itakure, koji je odigrao ogromnu ulogu u pobedama protiv Španije i Nemačke. Takehiro Tomiasu, defanzivac Arsenala, mogao bi da se vrati u ekipu posle oporavka od povrede. Sa druge strane Hrvati će zaigrati u najjačem sastavu, sa navedenim veznim redom i sa napadom Kramarić - Perišić - Livaja.

BRAZIL - JUŽNA KOREJA (20)

Izvor: Profimedia

U večernjem terminu na teren će Brazilci protiv Korejaca, a očekuje se da Nejmar odigra prvi meč na Mundijalu u Kataru od utakmice prvog kola protiv Srbije. On se oporavljao dok je "Selesao" uz iznenađujuću dramu protiv Kameruna ipak osvojio prvo mesto, pa bi trebalo da zauzme mesto u startnoj postavi, kao i Rišarlison, Alison, Kazemiro, Tijago Silva... Sa druge strane, Gabrijel Žezus je po svemu sudeći teško povređen i prema poslednjim informacijama neće nastupiti do kraja turnira.

Kao ni u prethodnih šest susreta osmine finala, nije potrebno naglašavati ko će biti apsolutni favorit i čiji trijumf bi bila senzacija. Ipak, ekipa selektora Paula Benta je napravila veliki rezultat samim plasmanom u nokaut fazu ispred favorizovanog Urugvaja. Korejci su osvojili odlučujuće bodove pobedom protiv Portugala u poslednjem kolu (2:1), a prethodno i remijem upravo protiv Urugvajaca, čime su se plasirali u nokaut fazu treći put u istoriji, a prvi put od Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. Da li je bilo dosta čuda od Koreje? Ipak se za to pre svega pita Brazil.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt