JOŠ PAMTI!

DA SAM MOGAO - LIKVIDIRAO BIH GA! ŠOK ISPOVEST 22 GODINE OD MAKSIMIRA: Kad je Bata uhvatio Jarnija, a Zagreb zaćutao!

Autor Milutin Vujičić

I dan-danas se prepričava duel Jarnija i Mirkovića na "Maksimiru".

Izvor: YouTube/FSS SRbije

Nedavno je obeleženo 22 godine od duela SR Jugoslavije i Hrvatske u Zagrebu u kome su se dve reprezentacije na "Maksimiru" borile za mesto na EP 2000. godine. Bio je to prvi duel posle rata, napetost je bila velika, a osim po povoljnom rezultatu za "plave" (2:2), meč će se pamtiti i po velikom incidentu.

Zoran "Bata" Mirković i Robert Jarni su vodili bitke čitav meč, a nakon jednog prekršaja dosuđenog u našu korist - Hrvat je pobesneo, da bi mu Srbin odgovorio hvatanjem za "muškost".

Možda će vas zanimati

Posle toga tek su se "zapalilI" fudbaleri na terenu, o stanju na tribinama bolje da ne govorimo, ali je Jugoslavija uprkos nepromišljenom potezu Mirkovića, zbog kog se izvinjavao saigračima, na kraju uspela da izdrži i osvoji bod koji nas je pogurao ka odlasku na Evropsko prvenstvo, poslednje koje smo igrali.

Nerado se Mirković priseća tog meča i poteza koji je mnogima prva asocijacija na njegov reprezentativni staž, a njegov saigrač na tom meču Albert Nađ se prisetio tog duela.

"Bata Mirković je tada ispao heroj, ali pitanje je šta bi bilo da se, kojim slučajem, nismo plasirali na Evropsko prvenstvo", ispričao je Nađ za "Meridian Sport".

"Moram da istaknem da smo od samog dolaska u Zagreb bili obezbeđeni maksimalno. Imao sam utisak da ne može ni dlaka sa glave da nam padne. Neposredno pred sam meč dobili smo isti tretman kao i oni u Beogradu, ali mi smo bili fokusirani samo na prolaz na Evropsko prvenstvo!".

Pomenutog duela Mirkovića i Jarnija seća se kao da se desio juče, a ne pre dve decenije.

"Kada sam video da će španski sudija da pokaže Bati Mirkoviću crveni karton, odmah sam krenuo prema Jarniju, da sam mogao, u tom trenutku bih ga likvidirao. Sva sreća da sudija nije video koliko sam besan i agresivan, mogao sam i ja prevremeno da završim meč", prisetio se bivši fudbaler Partizana.

Izvor: MN Press

Ipak, to je bila samo utakmica, gotovo svi igrači koji su tog dana bili na suprotnim stranama vrlo dobro se znaju i privatno, pa je tako Nađ odmah razgovarao sa najboljim hrvatskim bekom.

"Dan kasnije smo se Jarni i ja susreli na aerodromu, čim smo se ugledali iz daleka počeli smo da se smejemo. Onda je počela drugarska priča, to je sve normalno, van terena smo prijatelji, dok smo na terenu maksimalni profesionalci", rekao je Nađ i dodao koji je to detalj koji mu je još ostao u sećanju sa čuvenog meča u Zagrebu.

"Najveći utisak na samom kraju meča bila mi je tišina na 'Maksimiru' i naše slavlje zbog plasmana na još jedno veliko takmičenje".

Hrvatska - Srbija
Izvor: Youtube/FSSrbije