Nekadašnji centarfor

NISU PORTUGALCI KAO NEMCI, NJIMA ĆEMO DA NAPRAVIMO RŠUM! Oglasila se legenda Zvezde i Benfike - Može svašta da bude!

Autor Nikola Lalović

Fudbalska reprezentacija Srbije 14. novembra u Lisabonu igra odlučujuću utakmicu za plasman na Svetsko prvenstvo protiv domaćeg Portugala.

Izvor: MN Press

Legendarni centarfor Zoran Filipović, koji je svojim golovima ostavio dubok trag kako u jugoslovenskom tako i u portugalskom fudbalu, smatra da Srbija ima šanse u Lisabonu! 

Legenda Crvene zvezde i Benfike je posebno istakla formu Kristijana Ronalda kao nešto na šta treba obratiti pažnju. 

"Srbija može do iznenađenja, ali protiv tako kvalitetnog protivnika potrebna vam je i doza sreće. To je tako u fudbalu. Igramo protiv bivšeg prvaka Evrope i jedne od najkvalitetnijih reprezentacija na svetu. Jasno je da nas očekuje veoma teška i komplikovana utakmica. Kristijano Ronaldo se vraća u golgetersku formu i to je detalj koji nam svakako ne ide na ruku", istakao je on.

Nekadašnji napadač je sada naglasio da je atmosfera u taboru "orlova" odlična i da zbog toga očekuje odlično izdanje naše ekipe. 

"Mislim da Dragan Stojković Piksi ima taj način rada koji može da opusti igrače, da se u meč uđe bez opterećenja. Stvorio je odličnu atmosferu u reprezentaciji, sada je važnije nego ikada da taj timski duh dođe do izražaja. Dopada mi se hemija koja vlada u našoj ekipi i veliki sam optimista uoči poslednjeg kola kvalifikacija", rekao je Filipović za agenciju "Anadolija".

Izvor: MN Press

Naravno da je Kristijano glavna tema, pogotovo kada je uspeo da za kratko vreme i u Mančester junajtedu postane lider. 

"To je taj karakter rođenog pobjednika. Vratio se u Mančester junajted i odmah preuzeo ulogu lidera. Podatak da sa 37 godina vodi glavnu riječ na terenu i rješava utakmice u posljednjim sekundama, dovoljno govori o njegovim kvalitetima. Zaradio je mnogo novca u karijeri, a i dalje ima istu glad za golovima i pobjedama kao u tinejdžerskim danima dok je branio boje Sportinga. Neverovatno. To ga čini specifičnom i neuobičajenom figurom u modernom fudbalu. U Juventusu je prošle sezone imao periode krize, ali je sada ponovo eksplodirao i trese mreže kao od šale", dodao je Filipović i upozororio da opasnost po gol Srbije neće stizati isključivo od strane Ronalda.

"Ronaldo jeste glavni igrač koji jednim potezom može da reši utakmicu i sve se vrti oko njega, ali Portugalci imaju još nekoliko pojedinaca vrhunske klase koji nastupaju za najbolje evropske klubove. Za razliku od nekih drugih reprezentacija, sjajno funkcionišu kao kolektiv i to ih čini toliko posebnim. Nisu jaki samo u napadačkom redu, već i pozadi gdje imaju odličnog golmana i uigranu zadnju liniju. Jako je važno da Srbija uđe hrabro u utakmicu, da im napravimo ršum nekom kontrom i polukontrom, da ih izbacimo iz ravnoteže. Portugalci su senzibilni, nisu kao Nemci ili Englezi. Ako ih poremetiš, svašta može da bude. Još ako prvi damo gol…"

Izvor: MN Press

Zoranu Filipoviću možete da postavite bilo koje pitanje, osim jednog - ko mu se više dopada, Aleksandar Mitrović ili Dušan Vlahović.

" Takođe trči puno, radi za ekipu. Njemu kada daš loptu u noge, znaš da ta lopta nikad nije izgubljena. Ili izbori prekršaj ili nastavi akciju. To je taj kontinuitet napada koji protivnika stavlja u nezgodan položaj. Mitar je pravi pivot modernih karakteristika. Nije egoista i to mu je svakako najvažnija odlika. Radi se o igraču koji se odlično uklapa u svaku taktiku i zato i igra tako dobro u reprezentaciji", navodi iskusni 68-godišnji trener, koji je u maju ove godine napustio klupu reprezentacije Libije.

Izvor: MN Press

U igračkoj karijeri Filipović je nastupao za Crvenu zvezdu, Benfiku, Klub Briž i Boavistu. Kao trener radio je u mnogim klubovima, a izdvajaju se Boavista, Zvezda i Vitorija Gimaraeš.