MONDO intervju

ASA CRVENE ZVEZDE NIKO NIJE PREPOZNAO U HIT SERIJI: Epizodu gledala cela zemlja, jedan detalj ga odao pred kamerama!

Autor Mladen Šolak

U intervjuu za MONDO, legendarni golgeter crveno-belih govorio je o svom izletu u glumačke vode u jako popularnoj seriji.

Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Zoran Filipović je bio pakao od golgetera. Njegov rekord od 29 golova za Crvenu zvezdu u evropskim kupovima teško da će bilo ko oboriti u narednih 100 godina. Gotovo nadrealno zvuči podatak da je u svojoj debitantskoj sezoni (1970/71) sa 17 godina postigao 31 gol (!?).

Fantastičnoj brojci od 18 pogodaka u prvenstvu, dodao je sedam u Kupu Jugoslavije (uz tripletu protiv Veleža u pobedi od 4:0 i golove u obe finalne utakmice protiv tuzlanske Slobode) i šest u Kupu šampiona.

Tresao je mreže na sve moguće načine i iz svih mogućih pozicija. Levom, desnom, glavom, iz voleja, makazicama…

"Samo ne iz slobodnih udaraca", smeje se Filipović u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem – "Te slobodnjake i penale nisam voleo. Iako sam protiv Real Madrida u četvrtfinalu Kupa kupova izveo penal i pogodio. Ali slobodne udarce nikada nisam izvodio. Nisu me zanimali i nisam ih ni trenirao".

A šta ćemo sa slobodnim udarcem u hit seriji "Više od igre"? U njoj se pojavio sa legendama glumišta, Petrom Božovićem, Đuzom Stojiljkovićem, Batom Paskaljevićem, Pavlom Vuisićem...

"Ha-ha-ha…. Da, Voja Brajović se proslavio zahvaljujući mom slobodnom udarcu", seća se "File".

"Inače, Voja i ja smo u srodstvu, ja mu dođem stric. Njegov otac je moj brat od strica i Voja me zove 'Striko'… onako po crnogorski. Rado se sećam te epizode jedne sjajne serije koju je režirao Zdravko Šotra i koja je u to vreme privlačila ogromnu pažnju publike u celoj Jugoslaviji. Voja je tumačio lik Becića, slavnog fudbalera iz pariskog Rasinga, koji dolazi na molbu svog rođaka (Đuze Stojiljkovića, op.aut) da pomogne Građanskom u lokalnom derbiju protiv Radničkog. Meni je pripao zadatak da mu budem dubler u nekim scenama… driblao sam, šutirao slobodne udarce… Ali niko nije primetio jedan bitan detalj", zastao je Filipović.

"Voja ima prave noge, a moje su tipično fudbalerske, krive. Srećom, onaj gol iz slobodnog udarca dao sam iz prvog pokušaja. Nije bilo potrebe da se ponavlja scena", nasmejao se Filipović.

11. 5. 1949. Voja Brajović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Narednih dana na MONDU čitajte kompletan intervju sa Zoranom Filipovićem o njegovoj karijeri u Zvezdi, uspešnim godinama u Portugalu, reprezentaciji...