VELIK POTEZ!

CELA SRBIJA APLAUDIRALA JIRGENU KLOPU ZBOG OVOG POTEZA: Na stadionu Crvene zvezde pokazao KLASU i veliko poštovanje!

Autor Dušan Ninković

Nemački trener jednim simbolom na svojoj jakni pokazao koliko poštuje srpske žrtve u Prvom svetskom ratu!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Crvena zvezda je pre nešto više od tri godine dočekala i pobedila Liverpul u okviru Lige šampiona, a Jirgen Klop je tada ukazao veliku čast domaćinu. Iako nije bio u obavezi to da uradi, trener engleskog kluba nosio je na jakni Natalijinu ramondu, cvet koji simbolizuje učešće Srbije u Prvom svetskom ratu.

Sa istim simbolom na grudima nastupili su i fudbaleri Liverpula, ali je Klopov gest bio centralna tema medija tih dana! Nemac je, uz puno poštovanje događaja od pre jednog veka, pokazao kako poštuju žrtve!

Bio je to onaj čuveni meč koji je obeležio Milan Pavkov, pošto je napadač Crvene zvezde dva puta savladao Alisona i kod navijača crveno-belih stekao kultni status. Prvo glavom nakon kornera, a zatim i bombom sa preko 20 metara, snažni napadač je Zvezdi doneo pobedu o kojoj se godinama priča.

Ipak, ne treba zaboraviti ni veliki gest koji su te večeri napravili gosti Beograda i Srbije. 

Pogledajte Klopov stajling sa tog meča:

Na levoj strani grudi, baš pored grba kluba koji trenira, Nemac je imao simbol cveta koji je autohtona vrsta. Natalijina ramonda uspeva samo na kamenu Istočne Srbije i u delovima Severne Makedonije, a zbog svojih neverovatnih sposobnosti da "oživi" nakon što se osuši simbolizuje srpsku vojsku.

Podsećamo, tokom Prvog svetskog rata vojska Srbije bila je prinuđena da preko Albanije potraži put do Grčke, a nekoliko godina kasnije trijumfalno se vratila probijanjem Solunskog fronta. Godinama se 11. novembar obeležava kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a meč Crvena zvezda - Liverpul igrao se 6. novembra 2018. godine.