MONDO intervju

INTERVJU: SRBIJA ĆE IMATI NAJBOLJEG ŠPICA U EVROPI! Bio je Ronaldu kapiten i gledao je kako postaje MAŠINA

Autor Mladen Šolak

U razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem, legendarni portugalski napadač komentarisao je Srbiju, Portugal, "meč decenije", dugovečnost Kristijana Ronalda, koji ga je nasledio sa trakom u reprezentaciji...

Izvor: MN Press

Nunjo Migel Soareš Pereira Ribeiro. Ime koje vam ništa ne znači dok se ne pojednostavi i svede pod NUNJO GOMEŠ. E, to je već mnogo jasnije. Nekadašnja zvezda portugalske reprezentacije, od koga je Kristijano Ronaldo nasledio kapitensku traku u državnom timu.

Iako je zvezdane trenutke karijere doživeo u dresu Benfike, za koju je ukupno igrao čak 12 godina, naši ljubitelji fudbala više ga pamte kao neustrašivog špica duge kose u ljubičastom dresu Fiorentine i sa trakom oko glave.

U ekskluzivnom razgovoru sa kolumnistom Monda Nebojšom Petrovićem, čovek koji je na 79 utakmica za reprezentaciju Portugala postigao 29 golova, odgovara na pitanja o meču decenije koji se igra u nedelju u Lisabonu, ali i o mnogim drugim temama: Kristijanu Ronaldu, Dušanu Vlahoviću, Draganu Stojkoviću, svojim igračkim iskustvima protiv reprezentacije Srbije, bivšim saigračima sa naših prostora.

/Na slici: Nunjo Gomeš u društvu Nikole Jokišića, bivšeg asa Veleža iz Mostara i mnogih portugalskih klubova koji danas živi i radi u Nemačkoj i koji je pomogao u organizaciji ovog intervjua/

Izvor: MONDO/privatna arhiva

Kvalifikacije se završavaju na najlepši mogući način, direktnim duelom Portugala i Srbije za prvo mesto u grupi. Da li je domaći tim pod većim pritiskom s obzirom da igra pred svojom publikom i važi za velikog favorita?

"Slažem se da je Portugal favorit i tu ulogu želi da opravda na terenu, da osvajanjem prvog mesta u grupi izbori direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Domaći teren je u mečevima odluke, kao što je ovaj, velika prednost. Očekujem dobru igru oba tima i jednu odličnu utakmicu u nedelju uveče".

Koliko igra Portugala zavisi od forme i raspoloženja Kristijana Ronalda?

"Da se razumemo, Portugal ima fenomenalan tim sastavljen od velikog broja igrača vanserijskog kvaliteta. Jasno je da su sa Ronaldom na terenu mnogo jači i da u tom slučaju još lakše stižu do pobede. Kada je zdrav i raspoložen, Kristijano je uvek najveća pretnja protivničkoj odbrani".

"RONALDO JE MAŠINA"

Izvor: MN Press

Kako objašnjavate fenomen Kristijana Ronalda koji u 37. godini deluje kao mladić na terenu i svojim golovima u poslednjim minutima rešava utakmice Portugala i Mančester junajteda?

"Ronaldo je rođeni takmičar, obožava da se nadmeće i tokom cele karijere želi da bude najbolji. Tajna je u satima i satima napornog treninga, u trudu koji svakodnevno ulaže da bi uvek bio u vrhunskoj formi. Ronaldo, to je mašina".

Da li Vam se dopada stil igre Srbije koja od dolaska Dragana Stojkovića na mesto selektora forsira izrazito napadački fudbal i jedna je od najefikasnijih ekipa u ovim kvalifikacijama?

"Srbija, tradicionalno, može da računa na izvrsne igrače i uvek je imala konkurentan tim u kvalifikacijama za velika takmičenja. Rekao bih da sa Stojkovićem deluju kao kolektiv jako dobro i da ne zavise više od individualnih kvaliteta nekih pojedinaca. To je ekipa koja tokom cele utakmice traži gol i stvara mnogo šansi. Mislim da su i taktički bolje organizovani nego ranije".

Mnogo igrača iz ove postave srpske reprezentacije je prošlo kroz Benfiku (Đuričić, Živković, Stefan Mitrović…), neki su trenutno u klubu (Radonjić, Svilar…). Da li Benfika ima neki poseban filing kada je reč o fudbalerima iz Srbije?

"Benfika je uvek obraćala pažnju na istočno tržište jer u tim zemljama ima mnogo talentovanih fudbalera. Srbija je svakako interesantno fudbalsko područje i ne čudi me što je veliki broj vaših igrača nosio dres slavnog portugalskog kluba".

BIO JE GOLGETER U DUŠANOVOM KLUBU

Izvor: Profimedia

Kao bivši centarfor, kako komentariše eksploziju Dušana Vlahovića koji je za samo godinu i po dana u dresu Fiorentine postao zvezda evropskog fudbala i velika želja najbogatijih klubova iz Italije i Engleske?

"Vlahović poseduje izuzetan potencijal i mislim da će za koju godinu biti jedan od najboljih napadača u Evropi. Veoma je mlad, ima mnogo dobrih osobina i predviđam mu zaista lepu budućnost".

Može li na tako mladog igrača negativno da utiče činjenica da se našao na udaru navijača Fiorentine zbog odluke da odbije ponudu o produžetku ugovora koji bi ga učinio najplaćenijim fudbalerom u istoriji kluba iz Firence?

"Mislim da je već pokazao da, uprkos godinama, ima jak karakter i fantastičan mentalitet. U fudbalu postoje situacije koje ne bi trebalo da se dogode, ali se dešavaju. Voleo bih da se na kraju nađe rešenje koje će zadovoljiti sve strane".

"PAMTIM ASISTENCIJU IZ BEOGRADA"

Izvor: MN Press

Dva puta ste tokom igračke karijere odmeravali snage sa reprezentacijom Srbije. Čega se sećate iz tih duela u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine?

"Dobro se sećam obe utakmice. Imali smo imperativ pobede, ali je Srbija oba puta uspela da izvuče remi (1:1, op.aut). Imali ste odličan tim, kao i uvek. U Beogradu sam asistirao za gol Tijaga, a u Lisabonu sam imao sjajnu šansu, šutirao sam glavom i pogodio stativu“.

Dali ste mnogo važnih golova u dresu reprezentacije Portugala (pobedonosni protiv Engleske u grupnoj fazi i oba protiv Turske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2000. godine, pobedonosni protiv Španije na Evropskom prvenstvu 2004). Koji gol vam je najdraži u reprezentativnoj karijeri?

"Gol koji je kod mene izazvao najviše emocija bio je taj protiv Španije za pobedu od 1:0 kada je upravo Portugal bio domaćin Evropskog prvenstva 2004. godine. To nam je bila jako važna utakmica od čijeg ishoda je zavisilo da li ćemo ostati u igri za plasman u završnicu šampionata. Pobedili smo jednog od favorita za najviši plasman i posle toga dogurali do finala. Mnogo mi je drag i gol protiv Francuske u polufinalu Evropskog prvenstva 2000. godine, ali nismo uspeli da sačuvamo vođstvo, izgubili smo sa 2:1 i oprostili se od borbe za titulu".

"U KONTAKTU S MIJATOM"

Izvor: MN Press

Da li ste u kontaktu sa Peđom Mijatovićem koji vam je svojevremeno bio saigrač u Fiorentini?

"Mijatović je bio veliki as evropskog i svetskog fudbala, ali pre svega jedna fenomenalna osoba. Provodili smo mnogo vremena zajedno, veoma je pametan i odlično smo se slagali. I danas razgovaramo s vremena na vreme. Ostao sam u dobrim odnosima sa svim svojim drugovima i trenerima sa kojima sam sarađivao tokom karijere", dodao je Nuno Gomeš u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem.