JOŠ IH BOLI

HRVATE PROGONE JUGOSLAVIJA I BATA MIRKOVIĆ: Moraju da pobede u poslednjem kolu - pogodite kada jedini put NISU!

Autor Nebojša Marković

Mediji u Hrvatskoj pred njihovu utakmicu godine dobro pamte taj susret...

Izvor: Profimedia/YouTube/FSS Srbije/Printscreen

Bliži se kraj kvalifikacija za Svetsko prvenstvo - Srbija u nedelju igra "utakmicu godine" protiv Portugala u kojoj joj je potrebna pobeda ne bi li se plasirala u Katar i izbegla težak posao u baražu.

Ali neće samo "orlovi" igrati za direktan plasman na Mundijal, već i Hrvatska! A oni dobro pamte svoje odlučujuće mečeve za odlaske na velika takmičenja - posebno onaj protiv SR Jugoslavije!

Hrvatska pred poslednje kolo zaostaje dva boda za vodećom Rusijom, a u nedelju ih očekuje utakmica u Splitu upravo protiv njih, pa je jasno da im je pobeda imperativ.

Zbog toga su se hrvatski mediji prisetili svih mečeva koje su "vatreni" morali da pobede u poslednjem kolu kvalifikacija u svojoj istoriji. Odigrali su sedam mečeva, a jedini put nisu pobedili - baš protiv Jugoslavije 1999. godine!

Bio je to onaj čuveni meč na "Maksimiru" u kojem su "plavi" uspeli da stignu do remija 2:2 i plasiraju se direktno na Evropsko prvenstvo 2000. u Holandiju i Belgiju i na taj način eliminišu Hrvate iz trke.

Svi još pamte golove Predraga Mijatovića i Dejana Stankovića, kao i potez Zorana Mirkovića kada je uhvatio Roberta Jarnija za međunožje i zaradio crveni karton.

"Bio je to jedini Euro koji je Hrvatska propustila od samostalnosti", prisetio se "Indeks".

Hrvatska - Jugoslavija 2:2, 9. oktobar 1999.
Izvor: YouTube/Fudbalski savez Srbije

U svim ostalim mečevima - Hrvatima je išlo odlično. U finišu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1998. su morali da pobede Sloveniju, što su i učinili (3:1), čime su stigli do baraža, a kasnije i do trećeg mesta na turniru u Francuskoj.

Pred Mundijal 2002. su savladala Belgiju 1:0 i otišla u Japan i Južnu Koreju, dok su na Evropsko prvenstvo 2004. u Portugal otišli preko baraža. Do njega su stigli tek pobedom protiv Bugarske 1:0 u poslednjem kolu.

EURO 2016 su uspeli da obezbede u poslednjem kolu pobedom na Malti 1:0, ali i uz poraz Norveške u Italiji. Na Mundijal u Rusiju 2018. su opet morali preko baraža, a njega su se dočepali pobedom nad Ukrajinom 2:0, nakon što je Island završio ispred njih na tabeli...