MONDO TEMA!

GDE JE TV PRENOS PORTUGAL - SRBIJA I SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MEČU: Sastavi, tradicija i šta AKO ne pobedimo u Lisabonu!

Autor Milutin Vujičić

Sve što je potrebno da znate o meču Portugala i Srbije koji se večeras igra od 20.45. Pročitajte gde je TV prenos, koji sastavi se očekuju i da li je tradicija na strani Srbije.

Izvor: MN Press

Portugal i Srbija sastaju se večeras od 20.45 u Lisabonu u utakmici koja odlučuje o direktnom učesniku Svetskog prvenstva, a čitava zemlja je na nogama i jedva čeka da "orlovi" istrče na teren "Da Luša".

Dobro je poznato da nas samo pobeda vodi na Mundijal u Kataru i zbog toga nije čudno što Dragan Stojković Piksi najavljuje da ćemo napasti Portugalce, bez obzira što nam se to umalo obilo o glavu u Beogradu, međutim sada nam je to i jedina mogućnost jer od boda nemamo ništa.

Donosimo vam pregled najvažnijih informacija uoči meča Srbije i Portugala, a koje će vas zanimati kada večeras sednete ispred televizora i budete bodrili naše "orlove".

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

KAD I GDE SE IGRA?

Ako niste pažljivo čitali početak teksta, podsetimo vas da se meč poslednjeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Portugala i Srbije igra večeras od 20.45 na stadionu "Da Luš". Očekuje se pun stadion, međutim nije organizovana poseta gostujućih navijača iz Srbije.

"Orlovi" će morati sami da nađu put ka pobedi na stadionu Benfike.

GDE JE PRENOS?

Utakmicu neće moći da gleda cela Srbija i TV prenos je na Nova S. Na MONDU vas očekuje tekstualni prenos meča.

SASTAV SRBIJE?

Dragan Stojković je najavio da ćemo igrati ofanzivno u Portugalu i stoga je spreman da na teren pošalje vrlo zanimljiv tim, pošto su sastavi sa trojicom zadnjih veznih daleko iza nas.

Dilema ostaje još na mestu desnog spoljnog, gde se očekuju Radonjić ili Živković, dok je ostatak tima manje više zacrtan. U napadu se očekuju Mitrović i Vlahović, iza njih Tadić, dok u sredini veznog reda najverovatnije gledamo Milinković-Savića i Gudelja, dok je levo siguran Kostić.

U odbrani takođe ne bi trebalo da bude previše dilema: uz Rajkovića na golu, štoperski trio trebalo bi da čine Milenković, Veljković i Pavlović, dok će najverovatnije S. Mitrović na klupu.

Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, SMS, Gudelj, Kostić - Tadić - Mitrović i Vlahović.

SASTAV PORTUGALA?

Izvor: MN Press

Portugal će biti u gotovo najjačem sastavu, a selektor Fernando Santoš ne može da računa samo na Pepea koji je isključen na utakmici protiv Irske u četvrtak (0:0).

Svi ostali igrači su zdravi, oporavio se i Bernardo Silva koga je mučila povreda, ali portugalski mediji najavljuju različite sastave za meč sa Srbijom. Najviše dilema je u odbrani, gde za mesto štopera pored Dijaša konkurišu Danilo i Font, dok nije sigurno ni kako će izgledati bekovski tandem.

Jedni najavljuju Mendeša levo, a Kansela desno, dok drugi pak tvrde da će Kanselo početi levo da bi tako Semedo igrao desno. U veznom redu je dilema i Palinja/Renato Sančez, dok u napadu neki spominju i Leaa umesto Silve...

Ovo je najverovatniji sastav Portugala za večeras:

Patrisio - Kanselo, Dijaš, Danilo, Mendeš - Mutinjo, Palinja, B. Fernandeš - B. Silva, Žota i Ronaldo.

ŠTA AKO NE POBEDIMO?

Izvor: Wikipedia/screenshot

Računica je jasna, sve osim pobede vodi nas u nikad teži baraž za odlazak na Svetsko prvenstvo. Ostaju još samo tri vize za koje će se boriti čak 12 ekipa podeljenih na tri turnira.

Potrebno je da pobedimo dve reprezentacije kako bismo se plasirali u Katar, a dobra vest je da ćemo biti povlašćeni i uz to domaćini, ako se naravno ne plasiramo direktno. Za sada nije poznato ko će sve još igrati u baražu, ali se pred poslednje kolo iskristalisala situacija.

Prema trenutnom poretku, među povlašćenima će Italija/Švajcarska i Švedska/Španija i sa njima sigurno nećemo igrati u baražu. Ipak, tu je i druga grupa povlašćenih sa kojima možemo da se sretnemo u finalu. To su Hrvatska ili Rusija, koje u direktnom duelu odlučuju o tome ko će biti pobednik grupe "H" ("vatreni" idu na Mundijal samo ako pobede), odnosno tu su već su sigurni Poljska i Škotska.

Što se tiče polufinala, tu su mogućii Vels i Austrija, odnosno najverovatnije i Češka, Norveška, Severna Makedonija i Ukrajina.

Više informacija o baražu čeka vas u MONDO temi.

SUDIJA

Izvor: Profimedia

UEFA nije htela da se kocka, tako da meč u Lisabonu sudi nezvanično najbolji arbitar sveta Danijele Orsato iz Italije. Orsatu će pomoćnici biti Ćiro Karbone i Đorđo Pereti, dok je četvrti sudija Marko di Belo, dok podsetimo sada na utakmica kvalifikacija imamo i VAR arbitre.

Italijanski arbitar je sudio meč Norveška - Srbija prošle godine, u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo, kada su "orlovi" slavil 2:1 golovima Sergeja Milinković-Savića.

TRADICIJA

Izvor: MN Press

Nažalost, ona nije na našoj strani. Igrali smo protiv Portugala do sada 12 puta, a ostvarili tek dve pobede, poslednju sada već davne 1984. godine. Međutim, kuriozitet je da je na tom susretu pobedu sa "kreča" u 83. minutu doneo sadašnji selektor Dragan Stojković, kome je to bio prvi gol za reprezentaciju.

Portugal je bio daleko uspešniji, imaju šest pobeda protiv nas, poslednju 2019. godine kada su slavili 4:2 u Beogradu. U četiri navrata bilo je i nerešeno, ali nam to sada nije dovoljno.

Neophodno je da se "sruši" tradicija stara 37 godina...