MONDO VODIČ

SRBIJA NA ŽREBU ZA SVETSKO PRVENSTVO - SVE ŠTO TREBA DA ZNATE: Kad se održava, u kom smo šeširu i koga čekamo u Kataru?

Autor Nebojša Marković

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija je ostvarila podvig u Lisabonu, a sada svi na miru možemo da čekamo rivale na predstojećem Mundijalu.

Izvor: MN Press/Wikipedia/Printscreen

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Kataru, šokiravši Portugal usred Lisabona! Junak Orlova bio je Aleksandar Mitrović pogotkom u 90. minutu, čime je moglo da otpočne ludo slavlje, a sada navijači Srbije mogu da na miru prave planove za novembar i decembar 2022. godine!

Tada će se igrati Svetsko prvenstvo u Kataru, a pred vama je vodič o svemu što treba da znate pred žreb grupne faze, na kojem će se naći i Srbija!

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija je uspela da obezbedi FSS čak 12.000.000 američkih dolara odlaskom na Mundijal i sada je vreme da se okrenemo novim izazovima.

Kao što je Piksi izjavio više puta - "Ovo je tek početak" - red je da se sada okrenemo onome što će mnogi u Srbiji željno iščekivati: žreb!

Pred vama je sve što treba da znate.

KO SE ZA SADA PLASIRAO NA MUNDIJAL?

Do sada znamo devet od 32 učesnika završnog turnira. Domaćin Katar je tu od starta, a potom su se redom plasirali Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija i Srbija.

Čekamo još 23 učesnika koji će od 21. novembra do 18. decembra 2022. želeti da osvoje titulu prvaka sveta.

Izvor: Wikipedia/screenshot

KADA JE ŽREB ZA SVETSKO PRVENSTVO?

I dok u Srbiji vlada u euforija, na žreb ćemo morati da pričekamo do 1. aprila 2022. godine.

Žreb će biti održan u Dohi, a zanimljivo je da ćemo u tom trenutku znati samo 30 od 32 učesnika završnog turnira. U martovskom ciklusu kvalifikacija će se igrati brojni plej-of mečevi, uključujući i one u koje je Srbija poslala Portugal.

Interkontinentalni plej-of susreti, između učesnika KONKAKAF zone, Azije, Južne Amerike i Okeanije, biće igrani u junu i tada ćemo konačno znati sve timove koji će igrati na Mundijalu. Još uvek nije poznato, ali trebalo bi da te dve "nepoznate" na žrebu budu smeštene u poslednji, četvrti šešir.

Pre svega toga, u 26. novembra će biti održan žreb za baraž mečeve pod okriljem UEFA, kada ćemo videti koje evropske selekcije bi mogle da "otpadnu" iz trke za Katar.

U KOM ŠEŠIRU ĆE BITI SRBIJA?

To još uvek ne znamo, ali možemo da naslutimo. Za sada su najveće šanse da se Orlovi nađu u trećem od četiri šešira. To bi bio napredak u odnosu na Mundijal u Rusiji, kada smo bili prvi "ispod crte", završivši u najslabijem šeširu.

Ali kako to "znamo"?

Izvor: MN Press

FIFA će šešire odrediti spram njene rang liste, kao što je bio slučaj pre četiri godine, a ne prema geografskim grupacijama. Srbija je na poslednjoj FIFA listi bila 25. na svetu, ali je sada sigurno čeka pomak zbog pobede nad Portugalom.

Presudno u svemu će biti koje selekcije koje su ispred nas na FIFA listi na kraju neće otići na Mundijal. Sada znamo da će u baraž morati da idu Portugal, Vels, Švedska, Poljska, potencijalno Švajcarska, samo od evropskih timova. U Južnoj Americi je, recimo, stanje takvo da bi u baraž mogli Urugvaj, Kolumbija ili Čile, dok bi neki od tih timova mogli da ostanu i bez baraža i bez direktnog odlaska na Mundijal.

Sve te selekcije su ispred nas na FIFA listi, a ne treba zaboraviti ni da će UEFA plej-of biti surov - 12 je učesnika, ali samo su tri karte koje vode u Katar.

Da bi Srbija završila u drugom šeširu, moraćemo da budemo među 16 najboljih na FIFA listi od onih koji se plasiraju i u ovom trenutku se čini da bi za takav scenario isuviše veliki broj bolje rangiranih selekcija morao da bude eliminisan. Evo kako izgleda poslednja rang lista koja će se već 25. novembra promeniti:

Izvor: Transfermarkt screenshot

KOJA FIFA LISTA ĆE SE KORISTITI ZA ŽREB?

Još uvek nema potvrda iz FIFA, ali ako je suditi po Mundijalu 2018. godine, to bi mogla da bude rang lista za februar 2022. godine.

Žreb za prethodni Mundijal je bio održan 1. decembra 2017. godine, a korišćena je FIFA rang lista od 16. oktobra te godine, čime nisu bili uračunati rezultati timova u novembarskim baraž mečevima.

To će biti slučaj i sada, pošto će prva FIFA lista sa tim rezultatima baraža biti objavljena tek sredinom aprila, nakon žreba 1. aprila.

Za početak je i više nego dovoljno - Srbija je na Mundijalu, čekamo još 23 reprezentacije da nam se pridruže!

Dok čekamo žreb, pogledajte kako se u Beogradu slavio plasman Srbije na Svetsko prvenstvo: