MONDO TEMA!

IGRALI ZA HRVATSKU, PA IZABRALI SRBIJU - SVE IH JE VIŠE: Za godinu dana čak ČETVORICA sportista promenila državljanstvo!

Autor Milutin Vujičić

Poslednji slučaj tenisera koji su nastupali za Hrvatsku i zbog Novaka Đokovića izabrali Srbiju pokrenuo je novu lavinu u regionu. Sve je više sportista koji su igrali za komšije, a potom su odlučili da nastupaju pod srpskom zastavom.

Izvor: MN Press

Nije nikakva tajna da su u prethodne tri decenije za Srbiju nastupali sportisti koji su rođeni u Hrvatskoj, kao i obrnuto, a bilo je i onih koji su menjali državljanstvo i reprezentaciju.

Tako su u poslednjih godinu dana čak četvorica poznatih sportista odlučili da se odreknu igara za Hrvatsku i nastupaju pod zastavom Srbije, pa su njihove odluke u javnosti dobile veliki odjek. U Srbiji naravno pozitivan, a u Hrvatskoj negativan, uz preispitivanje - zbog čega se to dogodilo.

I dok niko ne želi da ulazi u njihovo pravo izbora, postavlja se pitanje da li su ovo samo izolovani slučajevi ili ćemo ubuduće sve više svedočiti sličnim primerima?

Lepa vest je da se Srbija bori za sportiste, i ne samo iz Hrvatske, kako bi nastupali pod njenom zastavom, pa tako često viđamo primere fudbalera naših korena čiji su roditelji otišli "trbuhom za kruhom", a koji žele da se vrate i bore se pod trobojkom - kao što to inače čine Novak Đoković, Nikola Jokić i mnogi drug naši velikani.

Predstavljamo vam sportiste koji su u poslednjih godinu dana izabrali Srbiju umesto Hrvatske.

MARKO RADULOVIĆ (VATERPOLO)

Izvor: MN Press

Sve je počelo sa talentovanim vaterpolistom Markom Radulovićem (20) koji je krajem leta, početkom jeseni, odlučio da se zahvali reprezentaciji Hrvatske i izabere Srbiju, budućeg šampiona Olimpijskih igara.

Momak rođen u Rijeci je nastupao za sve mlađe kategorije reprezentacije Hrvatske, međutim kada je iz Primorja prešao u Vojvodinu, potom Šabac i Radnički, odlučio je da promeni državljanstvo, između ostalog jer su ga i ignorisali u zemlji u kojoj je rođen.

Radulović je tako sa U-20 reprezentacijom Srbije postao prvak sveta, bio je lider ekipe i MVP turnira, a njegov talenat prepoznao je i Dejan Savić sa čijom "A" reprezentacijom je već trenirao.

Nema sumnje da se radi o velikom talentu koji će u godinama koje dolaze biti zvezda "novog talasa" srpskog vaterpola, a malo je falilo da igra za Hrvatsku, jednog od naših najvećih rivala u bazenu. Radulović je inače rođen 2001. godine, a pre dve sezone je bio najbolji strelac regionalne A2 lige. Iako tada još nije bio punoletan, uspeo je sa 38 postignutih golova da odnese laskavo priznanje.

Zbog njegove odluke da igra za Srbiju digla se velika frka u regionu.

"Smeta to što se u poslednje vreme po medijima potencira da je Radulović odabrao Srbiju jer niko nije računao na njega. To nije tačno. Istina je sasvim drugačija", kazao je legendarni hrvatski vaterpolista Joško Kreković.

"Posle transfera iz Vojvodine - nije nam se javio i javili smo se direktno njegovoj majci, koja nam je rekla da je Marko odlučio da nastupa za Srbiju. Tako da je laž da ga dve godine niko iz HKS-a nije zvao. Na kraju, u kancelarijama Saveza postoje i mejlovi koji dokazuju ovo što vam sad pričam".

ĐULIJO ĐURO ĐEKIĆ (FUDBAL)

Izvor: MN Press

Fudbaler "egzotičnog" imena privukao je pažnju čitavog regiona kada je prošle jeseni počelo da se priča da bi mogao da nastupa za Srbiju, umesto Hrvatske, pod čijim grbom je bio u pionirima.

Ipak, Đulijo Đuro Đekić (16) je izabrao Srbiju za koju je debitovao u martu. Odigrao je do sada već nekoliko mečeva za U17 selekciju Srbije, a debitovao je u prijateljskom protiv Rumunije. Zanimljivo, igrao je i baš protiv Hrvatske u oktobru, kada je naša reprezentacija slavila 1:0 golom Mateje Bubnja.

Đekić je inače fudbaler Lokomotive iz Zagreba, grada u kom je inače rođen, a prethodno je bio i u Dinamu. S obzirom na prirodu odnosa dva kluba, ne bi bilo iznenađenje da se pravno i dalje vodi kao igrač "modrih".

Njegova porodica je inače iz Like, iz mesta Gračac, gde je igrao za Velebit, a kada su se Dinamovi skauti uverili da je Đuro majstor sa loptom - predložili su im da se presele u Zagreb. Već sa sedam godina nastupao je za mladi tim Dinama, a u poslednje vreme se spekuliše da ga želi Zvezda.

"Bilo mi je sjajno u Dinamu. Prešao sam u Lokomotivu, a sad sam dobio poziv za kamp kadetske reprezentacije Srbije u Staroj Pazovi", pričao je nedavno desni bek reprezentacije Srbije.

"Pružili smo ruku selektoru Srbije Mirku Bunjevčeviću, ne bi bilo u redu da pogazimo dogovor. Đuro je odlučio da igra za reprezentaciju Srbije", dodao je njegov otac Goran Đekić, ali podsetimo da Đuro sve do "A" reprezentacije ima pravo da menja državni tim.

IVAN I MATEJ SABANOV (TENIS)

Izvor: MN Press

Posle vaterpola i fudbala, stižemo do tenisa i poslednjeg u nizu primera. U pitanju su braća blizanci Ivan i Matej Sabanov (29) koji su rođeni u Subotici, a od 15. godine su stanovnici Osijeka.

Celu seniorsku karijeru predstavljali su Hrvatsku, kao vojvođanski Hrvati, međutim iznenadili su mnoge kada su ove nedelje saopštili da će ubuduće nastupati za Srbiju, što će svakako biti pojačanje za našu Dejvis kup reprezentaciju kojoj nedostaje stabilan dubl.

Njih dvojica su na ATP turniru Serbia Open stigli do titule, i to bez izgubljenog seta, a otkrili su da je na njihovu odluku uticao i najveći teniser sveta.

"Podrška Novaka Đokovića nešto je što se ne može opisati rečima. On je naš uzor oduvek, i osoba kojoj se divimo tokom naših karijera. Njegova podrška znači nam jako mnogo. Svaki njegov savet izuzetno je vredan za naše karijere i velika nam je čast što imamo prilike učiti od takvog tenisera. Trenirali smo kod njega, pružio nam je najbolje moguće uslove, to je ono što nam je zaista trebalo", rekao je Matej Sabanov.

Braća Sabanov su inače na Vimbldonu igrali sa našim teniserima. Tako je Matej nastupao sa Filipom Krajinovićem, dok je Ivan igrao sa Dušanom Lajovićem, a nadaju se da će ubuduće moći da igraju i zajedno na grend slemovima.