KALKULACIJE

PRVAK SRBIJE NA 2 MEČA DO LIGE ŠAMPIONA? MOGUĆE JE: Zvezda i Partizan se bore za istoriju - ovo je naša računica!

Autor Nebojša Marković

Poznato je stanje na UEFA listi koeficijenata nakon najnovijih mečeva u evropskim takmičenjima.

Izvor: MN Press/Twitter/@swissfootdata/Printscreen

Zahuktava se borba u evropskim fudbalskim takmičenjima za plasman u nokaut faze - neki timovi su to već obezbedili, ali Crvena zvezda i Partizan još imaju svojih briga.

Jedni žele evropsko proleće u Ligi Evrope, drugi u Konferencijskoj ligi, ali nakon poslednjih rezultata, kakvo je stanje srpskog fudbala na UEFA listi koeficijenata? Može li Srbija da stigne do direktnog učesnika u Ligi šampiona? I ako ne, šta je prvi najvažniji cilj?

Ukratko - teško ćemo do grupne faze direktno! Pobeda Zvezde nad Ludogorecom donela je jako potrebne bodove i crveno-belima i nacionalnom koeficijentu, dok je Partizan šokantno izgubio u Estoniji od Flore.

Zbog toga je stanje sledeće: Srbija je i dalje 12. na UEFA listi, ali sa sve izvesnijom tendencijom pada, jer nam Belgijanci "dišu za vratom", dok je Ukrajina na 11. mestu i dalje u "izmaglici". Ipak, i plasman među 13 najboljih liga Evrope bi doneo važnu pogodnost.

BORBA ZA DVA TIMA U KVALIFIKACIJAMA ZA LIGU ŠAMPIONA

Srbija trenutno ima 29.875 bodova, što je samo 0.075 više od Belgije, koja ima čak četiri predstavnika i dalje aktivna u UEFA takmičenjima. Odmah iza njih na 14. mestu je i Švajcarska sa dva predstavnika i 1.200 bodova manje od Srbije.

Čuveno 15. mesto sada drže Grci i to je poslednje mesto koje donosi dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Kako su Turci na 16. poziciji u zaostatku za Srbijom čak 3.975 bodova, naši klubovi su sve bliži tome da od sezone 2023/24 imaju i šampiona i vicešampiona Superlige u kvalifikacijama za najjače UEFA takmičenje.

Još jedna olakšavajuća okolnost je i što će Zvezda sigurno igrati u Evropi na proleće, ali će mogući put u Konferencijsku ligu sigurno želeti da izbegnu u njihovoj vrlo komplikovanoj grupi.

Ali zašto Srbija teško može do direktnog mesta u Ligi šampiona?

BORBA ZA DIREKTNO MESTO U GRUPNOJ FAZI LIGE ŠAMPIONA

Ukrajina nam na 11. mestu beži 1.525 bodova i imaju tri od pet učesnika još u igri, doduše i Šahtjor i Dinamo su već ispali iz Lige šampiona, pošto su osvojili tek po jedan bod. Stoga, nije neostvarljivo da Zvezda i Partizan eventualnim odlaskom u nokaut faze svojih takmičenja donesu potrebne bodove za preticanje Ukrajine.

I bilo bi važno da Ukrajince prestignemo, jer bismo tako olakšali sebi put ka tome da ostanemo među 13 najboljih Liga Evrope, što bi posle šampionu Srbije skratilo kvalifikacije na samo dve kvalifikacione runde, a u nekim scenarijima i na samo jednu! 

Za tako nešto bi osvajač Lige šampiona iz prethodne sezone morao da bude tim koji je mesto u Ligi šampiona obezbedio kroz domaće prvenstvo, što se najčešće i dešava.

Ipak, kako nam se Belgija opasno približila, izvesno je da će nas prestići, pošto za njih odlične rezultate ove sezone beleži Gent, ali i Klub Briž i Genk. Da Anortozis u četvrtak uveče nije pobedio Gent u Konferencijskoj ligi, Srbija bi već bila iza Belgije na 13. mestu.

Da bi neki tim imao direktnog predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona potrebno je da završi sezonu među 10 najboljih liga Evrope, s tim što u najčešćem slučaju u toj grupi bude i 11. liga Evrope, zbog činjenice da Ligu šampiona najčešće osvajaju timovi koji su učešće u tom takmičenju naredne sezone već obezbedili kroz domaće šampionate.

Dakle, smeši nam se pet timova u UEFA takmičenjima u sezoni 2023/24 - dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedan u Ligi Evrope i dva u Konferencijskoj ligi, a važno bi bilo da ne budemo samo među 15, već i među 13 najboljih!

Ali da prvo vidimo šta sve još mogu Zvezda i Partizan ove sezone...