SHVATILI GREŠKU

FRKA U ITALIJI - MENJAJU ZAKON ZBOG FUDBALSKIH ZVEZDA: Tako su Zlatana vratili, a sad UKIDAJU važno pravilo?

Autor Nebojša Marković

Shvatili su da to nije bio najmudriji potez.

Izvor: Profimedia/Sportphoto24/SIPA

Čitava Italija već danima bruji o vestima vezanim za Juventus i njihovo sumnjivo finansijsko poslovanje i mogućnost da zbog toga budu izbačeni u Seriju B i ostanu bez jedne titule.

Ali sada bi u Seriju A mogle da stignu nove velike promene - vlada Italije spremna je da ukine važan zakon koji se tiče njihovog fudbala.

Radi se o "Dekretu o rastu", kako se u Italiji popularno zove zakon kojim se smanjuje porez na plate za strane fudbalere koji igraju u Seriji A.

Italijanski političari razmatraju da ukinu taj dekret, koji je bio uspostavljen 2019. godine kako bi se lakše omogućio dolazak fudbalskih superzvezda u Seriju A, piše "Korijere delo sport".

Ipak, taj potez od pre dve godine doveo je do iskrivljene slike na tržištu koja je samo kažnjavala domaće, italijanske fudbalere, smatraju tamošnji političari.

Klubovima iz Serije A je postalo daleko isplativije da dovode strance za koje bi posle plaćali 50% manje poreza na njihove plate, što je uticalo da igrači poput Zlatana Ibrahimovića budu dostupniji italijanskim klubovima. Recimo, ovaj zakon je tako pomogao i Juventusu da pre dve godine dovede Arona Ramzija za godišnju platu od 7.000.000 evra, a sada želi da ga se reši kako bi oslobodio mesto za dolazak novih igrača.

Ipak, vlada Italije sada razmatra da to ukine, jer se time kažnjavaju domaći igrači, naročito mladi talenti koji napreduju kroz klupske akademije.