Svi transferi

ISPLIVALI DETALJI, 10 TRANSFERA SRBA POD ISTRAGOM: Tu je jedan reprezentativac, bivši igrači Zvezde i Partizana!

Autor Nikola Lalović

Čak deset ugovora srpskih fudbalera je pod istragom.

Izvor: MN Press/Profimedia/BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

U operaciji "Čiste ruke" u Belgiji uhapšeno je mnogo fudbalskih menadžera, trenera, čelnika i sudija pod optužbom za finansijske malverzacije, uglavnom vezane za transfere.

Kako saopštava "Antverpenska gazeta" čak deset transfera srpskih fudbalera je pod lupom, a za neke se sumnja da su nelegalne uplate trebalo tek da se dese. 

Kako navodi ovaj belgijski medij srpski menadžer Dejan Veljković je trenerima klubova davao novac, satove ili poklone kako bi se ostvarili transferi. On tvrdi da je nevin i da ga je sud oslobodio svih optužbi. 

Najpoznatiji transfer koji se pominje je odlazak Milana Jovanovića iz Liverpula u Anderleht,a "Antverpenska gazeta" navodi da je u slučaju tog transfera Veljković isplatio menadžeru Hermanu van Holsbeku 50.000 evra. 

Sporni su transferi Dalibora Veselinovića i Ivana Obradovića u Anderleht, gde je kod Veselinovića naveden sporni iznos od 15.000 evra, a kod Obradovića 26.000. Što se tiče Obradovića i Veselinovića nisu to jedini njihovi transferi u Belgiji koji su pod istragom. 

Navodno je za njihove odlaske u Mehelen Veljković čelniku kluba Tjeriju Stemansu dao 50.000 evra,  a za transfer Vladimira Volkova još 20.000 evra. 

Sadašnji reprezentativac Srbije Filip Mladenović je 2017. godine prešao iz Kelna u Standard i "Gazeta" navodi da je za taj transfer dogovorena protivpravna isplata treneru u vrednosti od 75.000 evra. 

Mehelen je klub koji se ubedljivo najviše pominje pa je tako navodno takođe Tjeri Stemans primio 31.000 evra za odlazak Miloša Kosanovića iz Krakovije u taj belgijski klub. a za odlazak Uroša Vitasa plaćeno je 12.500 evra i po navodima "Gazete" trebala je tek da usledi isplata u vrednosti od 90.000 evra. 

Kada je napadač Stefan Dražić iz Voždovca prešao u Mehelen navodno je plaćeno 12.500 evra za taj transfer, a Veljković je navodno za odlazak Miloša Marića u Beveren platio 30.000 evra.

Pominju se i mnoga druga imena, pa je tako navodno Veljković davao mito za prelaske Ivana Tričkovskog, Adama Marušića, Željka Filipovića, Ivana Santinija i mnogih drugih igrača koji su u jednom trenutku nastupali u Belgiji. 

Dok belgijski mediji navode da je Veljković optužbi oslobođen jer se nagodio sa tužilaštvom i pristao da bude svedok saradnik on je u intervjuu za srpske medije rekao da je nevin. 

Tagovi