Težak rival

PARTIZAN PROTIV POSRNULOG VELIKANA U LIGI KONFERENCIJA: Crno-beli putuju tamo gde su pisali istoriju, ali brine ih VRBA!

Autor Nikola Lalović

Evo protiv koga će Partizan igrati u nokaut fazi prve sezone Lige konferencija.

Izvor: MNPress

Fudbaleri Partizana su se namučili u grupnoj fazi Lige konferencija, ali su nakon remija sa Anortozisom na domaćem terenu prošli dalje kao drugi u grupi. Zbog toga su bili nepovlašćeni u žrebu za nokaut fazu ovog takmičenja, pa nijedan mogući rival koga su mogli da izvuku nije bio lak. 

Posle žreba u Nionu sada se zna da će rival crno-belih biti ekipa Sparte iz Praga!

Bolje je prošao srpski klub nego što se očekivalo, izbegli su se nezgodni rivali iz top pet evropskih liga, a iako je Sparta zaista neugodna ekipa, ne mogu biti nezadovoljni u Humskoj žrebom. 

SPARTA - VELIKO IME, ALI BEZ USPEHA!

Izvor: UEFA.com/printscreen

Lorik Cana je Partizanu namenio tim koji je došao iz Lige Evrope kao treći, a Česi su tek u poslednjem kolu osigurali prolaz dalje u Evropi. Iako su u jednom meču savladali Rendžers sa 1:0 sve ostale mečeve do kraja odigrali su jako loše, pa ih je tek pobeda nad Bronbijem odvela dalje. 

U utakmici sa dva crvena kartona uspeli su na svom terenu da dobiju rivala iz Danske sa 2:0, a sada će morati da igraju sa rivalom iz Srbije. 

Iako je Sparta velikan češkog fudbala, za sada su uspavani velikan. Poslednju titulu u Češkoj su osvojili sada već davne 2014. godine, a ni ove sezone nisu na putu da prekinu taj post. Trenutno su treći u ligi sa pet bodova manje od vodeće Slavije i dva boda manje od Viktorije iz Plzenja. 

Poslednji put kada su fudbaleri Partizana igrali protiv češkog kluba u Evropi bilo je to 2018. godine kada ih je u nokaut fazi Lige Evrope eliminisala Viktorija iz Plzenja, koju je tada vodio sadašnji trener Sparte Pavel Vrba. 

On je praktično stvorio šampionski tim te ekipe i uzeo je tri titule sa Viktorijom, a sada želi da posle skoro decenije "posta" uzme trofej sa Spartom. A pre toga će ga čekati ponovni duel sa crno-belima u Evropi.

Što se istorije tiče, Partizan po dobrom pamti Slaviju, jer su savladali ovog rivala u svojoj najslavnijoj evropskoj sezoni. Kada je crno-beli tim došao do finala Kupa evropskih šampiona 1966. godine rival u četvrtfinalu je bila Sparta. Crno-beli su savladali Čehe sa 5:0 u Beogradu, onda su poraženi sa 4:1, ali je to bilo dovoljno za prolaz. 

KO SU NOSIOCI IGRE

Izvor: Profimedia

Ovo je tim sastavljen uglavnom od domaćih igrača, a u Češkoj većina klubova funkcioniše na tom principu. Jedini stranci su golmani Florijan Nica iz Rumunije i Dominik Holec iz Slovačke, defanzivci Andreas Vindhajm (Norveška), David Hancko i Lukaš Štetina (Slovačka), Kasper Nilsen (Danska) i vezisti Minčev iz Bugarske i Karlson iz Švedske. 

Najubojitiji igrači ove sezone su im visoki napadač Matej Pulkrab sa sedam golova i levo krilo Jakub Pešek sa šest, Pešek je verovatno i najbolji igrač s obzirom da uz šest golova ima i šest asistencija ove sezone, a igrač na koga treba obratiti pažnju je i Adam Hložek

Ovaj mladi 19-godišnji napadač je dao samo četiri gola ove sezone, ali je ključna tačka u napadu. To se vidi po njegovim asistencijama, pošto je ubedljivo najbolji asistent tima sa 11 nameštenih golova svojim saigračima ove sezone. 

Što se tiče minutaže, stubovi tima se znaju. Iskusni Nica je uvek na golu, desni bek Vizner goitovo da ne propušta mečeve, a u odbrani su standardni tandem u centru David Hancko i Filip Panak. 

Najjači su po levom krilu gde imaju dva jako kvalitetna igrača, Pešeka koji igra sezonu karijere i Lukasa Haraslina koji se vratio iz Serije A gde je nastupao za Sasuolo. 

Ono gde Partizan treba da traži svoju šansu je odbrana ovog tima, pošto retko kada Nica ostane nesavladan i zapravo su primljeni golovi glavni razlog što Sparta nije više na tabeli i što nije prošla grupu Lige Evrope,

KADA SU MEČEVI I ŠTA JE U IGRI

Izvor: MN Press

Čekaćemo do proleća prve mečeve u nokaut fazi evropskih takimičenja, pa će crno-beli prvu utakmicu u Ligi konferencija nakon grupne faze odigrati 17. februara. 

Tada će jedini srpski predstavnik u ovom takmičenu biti gost, jer je sistem takmičenja takav da su ekipe iz Lige konferencija povlašćene. Na stadionu "JNA" Sparta će gostovati 24. februara i ponovo će, kao u finišu grupne faze, Partizan na svom terenu odlučivati o prolasku dalje. 

A prolazak dalje osim još dva meča u Evropi donosi i ozbiljan novac. Ako tim Aleksandra Stanojevića prođe dalje dobiće 300.000 evra. 

U slučaju prolaska dalje nova dva meča se igraju 10. i 17. marta, a Partizan će eventualnog rivala u osmini finala saznati na žrebu koji će biti održan 25. februara.