Fudbal

PONOS FUDBALSKE LOZNICE - "ORLOVI" NA MUNDIJALIMA: Još jedno dete kluba predstavljaće Srbiju na Svetskom prvenstvu

Autor Mladen Šolak

U Loznici je ponikao niz uspešnih fudbalera i trenera, a jednim podatkom se posebno ponose - taj grad će opet imati predstavnika u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu.

Izvor: MN Press

Dok se u Loznici gradi novi fudbalski stadion, koji će biti jedan od najlepših u zemlji, i dok FK Loznica kao hit nacionalnog Kupa radi na najvećem cilju - plasmanu u Superligu, ljubitelji fudbala u tom gradu imaće dodatni razlog za uživanje u 2022. godini.

Dok budu iščekivali naredni Mundijal u Kataru (21. novembar - 18. decembar), posebno će biti zadovoljni činjenicom da će i na tom Svetskom prvenstvu igrati bivši fudbaler Loznice.

Taj grad su na prethodnim učešćima Srbije na Mundijalima na simboličan način predstavljali i centarfor reprezentacije Mateja Kežman, koji se u sezoni 1996/97 kalio baš u dresu Loznice, a u poslednja dva nastupa i Vladimir Stojković, koji je počeo da brani u klubu iz rodnog grada, u kojem su među stativama bili i njegov otac Vladeta (kasnije fudbalski sudija) i njegov stariji brat Vladan.

A, na predstojećem Mundijalu Srbiju će predstavljati i standardni vezista reprezentacije Nemanja Maksimović, koji je takođe u mladim kategorijama zaigrao fudbal u zelenom dresu Loznice i iz njega krenuo u Crvenu zvezdu, a potom i u uspešnu međunarodnu karijeru.

"Ja sam ovde počeo pre mnogo godina i drago mi je ako deca mogu da se ugledaju na mene i da imaju put, kojim će veliki broj tih klinaca postati veliki igrači. Želim im da se bave sportom, da budu aktivni, da imaju želju i da se nikad ne predaju i sve će doći na svoje. Pratim rezultate Loznice, veliki broj mojih drugara je sada u Loznici, a igrao sam sa njima kao mali", rekao je za "DsportTV" prilikom jedne posete Maksimović, strelac istorijskog gola za Srbiju, koji je našoj zemlji doneo titulu omladinskog šampiona sveta.

Nemanja Maksimović
Izvor: Profimedia

Među poznatim sportistima koji su nosili dres Loznice ima još poznatih fudbalera koji su "dobacili" i do dresa sa nacionalnim grbom, poput bivšeg veziste Veseljka Trivunovića, napadača Ranka Despotovića, a zanimljivo je da su igrači tog kluba bili i poznati trener Ivica Jovanović (najpoznatiji po uspesima sa Apoelom u Ligi šampiona) i Aleksandar Janjić, koji je vodio niz srpskih klubova (Rad, Metalac, Javor, Smederevo...).

Veza Loznice sa svojim najvećim lokalnim fudbalskim klubom izrazito je snažna, a izgradnja novog stadiona dodatno će afirmisati taj grad kao grad "najvažnije sporedne stvari na svetu". U njemu su stasali asovi, a veliki infrastrukturni projekti i ambiciozni planovi FK Loznice stvoriće šansu da u istom dresu stasavaju neki novi reprezentativci Srbije, koji nositi nacionalni dres i na narednim Mundijalima.

/Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Gradske uprave Grada Loznice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva./