Dobri potezi!

SRBIN JE NAJBOLJI ŠAHISTA MEĐU PROFESIONALNIM FUDBALERIMA: Dve godine igra, ima FIDE rejting i bori se protiv majstora!

Autor Dušan Ninković

Na fudbalskom terenu trese mreže, za šahovskom tablom žrtvuje figure kako bi savladao protivnike. I dobro mu ide.

Izvor: MN Press

Nekadašnji napadač Crvene zvezde Dejan Joveljić najbolji je šahista među profesionalnim fudbalerima!

Talentovani napadač koji trenutno nastupa za Los Anđeles Galaksi odigrao je jedan turnir sa profesionalnima, ostvario nekoliko pobeda i sakupio dovoljno bodova (2.215) da se nađe na FIDE listi.

O uspesima mladog golgetera pričao je njegov trener Miodrag Perunović, čovek koji poslednje dve godine drži šahovske časove Joveljiću. Njih dvojica su prešli ogroman put, pošto se nekadašnji centarfor Zvezde iz potpunog amatera transformisao u šahistu koji ima FIDE rejting.

"Kada smo počeli od nule pre dve godine, znao sam da je talentovan ali ne ovoliko", napisao je Perunović na svom Tviter profilu.

Joveljić je iskoristio pauzu u MLS-u da se ozbiljnije posveti igranju šaha, pa je tako učestvovao na turniru u Požegi i zabeležio sasvim pristojne rezultate. U konkurenciji još devetorice šahista od kojih su svi imali FIDE rejting pre ovog turnira, Joveljić je zauzeo šesto mesto.

On je na devet mečeva uspeo da osvoji 4,5 bodova, što je impresivan rezultat imajući u vidu kvalitet rivala protiv kojih je igrao. Kako je nakon turnira istakao njegov trener, Joveljić je postao CM, odnosno majstorski kandidat.

Iako je vest o ulasku u šahovske vode Dejana Joveljića mnoge iznenadila, nekadašnji napadač Zvezde obožava da razvija moždane vijuge. Godinama obožava Rubikovu kocku i pravi je majstor za njeno sklapanje u veoma kratkom roku.