Pojačanje!

BIO JE REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE I MIHINA DESNA RUKA: Ko je Stankovićev novi pomoćnik, čovek kojeg je vratio u Zvezdu?

Autor Dušan Ninković

Karijeru je gradio u dva domaća i dva italijanska kluba, a odmah nakon igračkih dana preselio se na klupu.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda ima novo pojačanje, ali ovog puta nije reč o fudbaleru koji će pojačati konkurenciju na terenu. Dejan Stanković ojačao je stručni štab, a u klub se vratio Nenad Sakić (50) koji je svojevremeno nosio crveno-belih.

Iskusni trener do sada je imao nekoliko samostalnih angažmana, a kao fudbaler je tri sezone proveo u crveno-belom dresu. Iz Zvezde se preselio u Italiju, gde je razvijao i igračku i trenersku karijeru, a godinama je sarađivao sa Sinišom Mihajlovićem.

Njih dvojica poznaju se još iz igračkih dana, pošto su u isto vreme igrali u Italiji. Mihajlović je godinama bio deo najvećih klubova Serije A, dok je Sakić iz Crvene zvezde prešao u Leće 1997. godine. Nakon jedne sezone pojačao je Sampdoriju u kojoj se zadržao punih šest godina, pre nego što se vratio da u Srbiji završi karijeru.

Tačku je stavio tamo gde je sve i počelo, u Napretku iz Kruševca. Pored Crvene zvezde, to je jedini srpski klub za koji je igrao, a svojevremeno je nastupio i na šest mečeva reprezentacije Jugoslavije. Debitovao je protiv Brazila 1998. godine, a kasnije igrao protiv Makedonije, Kine, Severne Irske, Luksemburga i Rumunije.

Inače, Sakić je dres Zvezde nosio između 1994. i 1997. godine, a u tom periodu osvojena su četiri trofeja. Već u prvoj sezoni crveno-beli stigli su do titule, dok je u sve tri sezone sa Sakićem u timu osvajan Kup Jugoslavije! 

Prisetite se Sakićeve igračke karijere:

Glad za trofejima koju je imao kao igrač Sakić ne krije ni na početku trenerskog mandata.

"Sve sam gledao. Ima puno da se igra i imamo dovoljno prilika da preteknemo Partizan u šta neizmerno verujem", rekao je nakon predstavljnja za klupsku televiziju.

U klub se vraća veoma emotivan, ali i svestan da bogatim fudbalskim iskustvom može da pomogne u prolećnom delu sezone. Crvenu zvezde očekuju izazovi u osmini finala Lige Evrope i u Superligi gde kasni za Partizanom, a Sakić je u fudbalu prošao mnogo toga.

Odmah nakon igračke karijere preselio se na klupu. Radio je kao trener Napretka, selektor reprezentacije do 17 godina, a onda i pomoćnik Siniši Mihajloviću. Sa Mihom je bio na klupi reprezentacije Srbije, Sampdorije i Milana, dok ponovo nije samostalno uplovio u trenerske vode.

Imao je klupske angažmane u Napretku i Trajalu iz Kruševca, a vodio je i selekciju Srbije do 19 godina.

Sve to bile su preporuke da će nekadašnji defanzivac biti pravi dodatak stručnom štabu. Dok se Crvena zvezda priprema za prelazni rok, Dejan Stanković je rešio da pojača i tim svojih saradnika.