IN MEMORIAM

PREMINUO ČOVEK KOJI JE STVORIO NAJVOLJENIJI TIM DEVEDESETIH: Imali su Bufona i Krespa, a on je završio IZA REŠETAKA!

Autor Milutin Vujičić

Odlazak čoveka koji je obeležio jednu eru u Seriji A.

Izvor: Profimedia/Electronic image

Osnivač i direktor nekadašnjeg italijanskog giganta "Parlamata" Kalisto Tanci preminuo je u 83. godini, prenose jutros kao udarnu vest mediji sa Apenina.

Tanci je godinama "držao" kompaniju za preradu i promet mlečnih i drugih proizvoda, a dobro je poznat i kao čovek koji je stvorio moćnu Parmu. Tokom devedesetih bili su jedan od najboljih klubova iz Italije, sve zahvaljujući ulaganju i dobroj strategiji italijanskog preduzetnika.

Mlekarska kompanija "Parmalat" kupila je Parmu 1991. godine i od nje napravila moćan klub koji je osvojio čak i Kup pobednika kupova 1993. godine, kao i dva Kupa UEFA (1995. i 1999. godine).

Malo je falilo da osvoje i prvu titulu u Seriji A, ali im je Juventus pobegao dva boda 1996/17.

Za vreme njegove "vladavine" Parmom u klubu su igrali igrači poput Đanluiđija Bufona, Ernana Krespa, Sava Miloševića, Fabio Kanavaro, Faustino Aprilja, Huan Sebastijan Veron, Lilijan Tiram, Enriko Kjeza i mnogi drugi velikani koji su obeležili devedesete godine prošlog veka.

Izvor: Profimedia

Parma je tada mnogima zapala za oko, posebno kada bi uspevala da "pomuti" račune gigantima kao što su Juventus, Milan i Inter, ali nažalost to nije bilo dugog daha.

Tanci je 2003. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog uloge koju je imao prilikom bankrota "Parmalata", najvećeg koji je Evropa videla u ovom veku. Dobro je poznato i da je je Parma bankrotirala, pa je počela da se diže iz "beton lige" kako bi sada ponovo nastupala u Seriji B.