AU!

OVO ĆE OBRADOVATI ZVEZDU I PARTIZAN! Velike promene u Ligi šampiona - novi format i više novca!

Autor Nemanja Stanojčić

Pripremaju se nove promene u Ligi šampiona koje bi mogle da imaju ogroman značaj za dva najveća srpska kluba.

Izvor: MN Press

Liga šampiona kakvu danas poznajemo prestaće da postoji od sezone 2024/25, kada će na scenu stupiti novi format – sa 36 ekipa.

Klasično takmičenje od osam grupa po četiri ekipe zameniće jedinstvena liga, gde će timovi dobiti priliku da odigraju više mečeva u eliti nego što je do sada bio slučaj, a promene će stići i kad je reč o nokaut fazi. Najnovije informacije definitivno će obradovati Crvenu zvezdu i Partizan.

Ekipe koje budu plasirane od devetog do 24. mesta igraće u baražu za osminu finala. Oni koji završe od 9. do 16. mesta biće nosioci u doigravanju, te će u duelima sa timovima koji budu plasirani od 17. do 24. pozicije biti domaćini u revanš mečevima.

Timovi koji budu plasirani od 25. do 36. pozicije završiće takmičenje na evropskoj sceni za tu sezonu, bez šansi da se presele u Ligu Evrope, kao što je to do sada slučaj.

A tokom popodneva stigle su i najave o "finansijskoj injekciji" za klubove koji budu učesnici novog formata.

Prema navodima urednika sportske redakcije "Tajmsa" Martina Ciglera, Evropska fudbalska federacija očekuje znatno povećanje prihoda kada se radi o prodaji TV i komercijalnih prava.

Navodi se da bi zarada, u odnosu na sadašnju, mogla da bude veća i za 40 odsto, odnosno premašiće pet milijardi evra godišnje, pa će se klubovima na račune sliti više novca nego sada.

Za ljubitelje u Srbiji ovo je veoma značajno jer, obzirom na sjajne rezultate Crvene zvezde i Partizana na evropskoj sceni i trenutno 11. mesto na evropskoj rang-listi, postoji mogućnost da Srbija tada bude imala direktnog učesnika u Ligi šampiona, a jednog u kvalifikacijama.