TOP LISTA

10 NAJVEĆIH TRANSFERA SRBIJE BEZ ZVEZDE I PARTIZANA: Reprezentativci, rekord star 17 godina i veliki promašaji!

Autor Nebojša Marković

Odlazak Đorđa Jovanovića iz Čukaričkog u Izrael je postao 11. najveći transfer srpskih klubova bez beogradskih "večitih". Podsetite se koja desetorica su bili skuplje plaćeni kada su napuštali Superligu i Srbiju.

Izvor: MN Press

U Superligi Srbije sve češće viđamo značajne transfere klubova koji nisu Crvena zvezda i Partizan. Dva najveća srpska kluba su oduvek bili priča za sebe, a posle transfera Đorđa Jovanovića iz Čukaričkog u Makabi Tel Aviv za 1.900.000 evra doveo je do toga da su "brđani" za šest sezona zaradili čak 20 miliona evra na prodaji igrača.

To nas dovodi do pitanja - koje su najunosnije prodaje fudbalera srpskih klubova, ako iz jednačine sklonimo beogradske "večite"?

Poslednjih godina, viđali smo neke interesantne transfere, pa čak i prodaje igrača u neke od najvećih evropskih klubova. Međutim, Jovanovićev odlazak u Izrael nije ni u 10 najvećih transfera igrača iz ostalih srpskih klubova.

Pogledajte kako izgleda lista najvećih transfera koje su ostvarivali klubovi među koje ne spadaju Zvezda i Partizan:

1. SLOBODAN RAJKOVIĆ - 5.200.000€, OFK BEOGRAD

Transfer OFK Beograda za tada maloletnog Slobodana Rajkovića je i 16 godina kasnije najveći koji je napravio neki klub izvan "večitih". Slavni Čelsi je tada platio 5.200.000 evra za momka od 17 godina. Nije uspeo da se nametne u Londonu, a posle je nosio dresove brojnih klubova - PSV-a, Tventea, Vitesea, HSV-a, Palerma, Lokomotive iz Moskve, pa čak i nedavno TSC-a iz Bačke Topole. Povremenom reprezentativcu Srbije ni povrede nisu pomogle.

2. SLOBODAN TEDIĆ - 3.000.000€, ČUKARIČKI

Jedna od tih sjajnih prodaja Čukaričkog bio je odlazak mladog napadača u Mančester siti. Još jedan premijerligaš je bio spreman da uloži talentovanog igrača iz Srbije, a da posle (očekivano) nije dobio priliku u tom klubu. Tedić je trenutno pozajmljen igrač u Cvoleu, a ove sezone na 16 nastupa nije upisao nijedan gol.

3. GOJKO KAČAR - 3.000.000€, VOJVODINA

Izvor: Instagram/fkproleterofficial

I dok je Tedićev transfer iz 2020. isti poput ovog, zasigurno je transfer Gojka Kačara ipak "vredeo" više te davne 2008. godine. Tri miliona evra je tada inkasirala Vojvodina, kada je odličnog vezistu prodala berlinskoj Herti. I on je bio povremeni reprezentativac kojeg su često mučile povrede, za Orlove je upisao 25 nastupa, a nedavno je postao član stručnog štaba Proletera.

4. PETAR MIĆIN - 2.500.000€, ČUKARIČKI

Još jedna prodaja "brđana" koja iz ove perspektive izgleda neverovatno. Za Petra Mićina se govorilo da je jedan od najtalentovanijih mladih igrača u Srbiji, zbog čega je Udineze bio spreman da se "otvori". Ipak, Mićin je potom dve godine proveo u Čukaričkom na pozajmici, igrao je u Slovačkoj za Seged, a sada se bliži isteku saradnje sa "zebrama" iz Udina.

5. DANIJEL ALEKSIĆ - 2.250.000€, VOJVODINA

Izvor: MN Press

Nekada su se u Vojvodini dva imena posebno izdvajala. Dušan Tadić i Danijel Aleksić. Neverovatni potezi ovog drugog u Superligi su doveli do toga da bude jedan od najtalentovanijih igrača svoje generacije, pa je Đenova za njega 2010. godine rešila da plati preko dva miliona evra. Aleksić nije baš ispunio velika očekivanja koja su bila na njegovim plećima, ali je svejedno ostvario lepu karijeru. Trenutno nastupa za Bašakšehir, gde je bio i prvak Turske.

6. MILOŠ KRASIĆ - 2.250.000€, VOJVODINA

Još jedan identičan transfer iz novosadske "stare dame", ali još davnije 2004. godine. Miloš Krasić je baš tada rešio da se preseli u CSKA iz Moskve, sa kojim je u prvoj sezoni osvojio i UEFA Kup. Stigao je čak i do Juventusa, sa Srbijom igrao na Svetskom prvenstvu kao jedan od glavnih igrača, a imajući u vidu da se ovaj transfer dogodio pre gotovo 18 godina, jasno je koliko je tada bio važan za Vojvodinu.

7. FILIP STUPAREVIĆ - 2.250.000€, VOŽDOVAC

I Voždovčani su uspeli da ostvare jedan transfer preko dva miliona evra i to 2019. godine, kada je mladi Filip Stuparević postao igrač Votforda. Tamo nikada nije dobio priliku, igrao je kratko na pozajmici u Češkoj, a posle povratka u Voždovac, kao slobodan igrač je letos stigao u Metalac. Još uvek ima vremena da se pokaže, imajući u vidu da mu je tek 21 godina.

JOŠ TRI TRANSFERA OD 2.000.000€

Izvor: MN Press

Trojica igrača još spadaju u društvo fudbalera čiji transferi su vredeli bar dva miliona evra. To su Andrija Pavlović, Slobodan Medojević i Damir Kahriman. Prvi je 2016. otišao iz Čukaričkog u Kopenhagen, dok su preostala dvojica napuštali Vojvodinu.

Novosađani su na Medojeviću i Kahrimanu inkasirali ukupno četiri miliona evra, za njihove transfere u Volfsburg 2012. i tursku Konju 2008. godine.

KO JE SVE "PREBACIO" MILION EVRA?

Odmah van TOP10, nalazi se Jovanovićev nedavni transfer u Makabi za 1.900.000 evra, a još 10 igrača je napuštalo Srbiju za više od 1.000.000 evra. Čukarički je prodao i Erhana Mašovića (1.600.000€) u Klub Briž i Samjuela Ovusua (1.500.000€) u Al Feih. Vojvodina je za 1.500.000€ prodala Željka Brkića, Igora Đurića i Miroslava Stevanovića u Udineze, Herenven i Sevilju, dok je Miajt Gaćinović za 1.250.000 evra prešao u Apoel Limasol 2015. godine.

OFK Beograd je za Milana Rodića i Aleksandra Čavrića dobio po 1.500.000 evra kada su odlazili u Zenit i Genk, dok su za Đorđa Rakića davne 2007. inkasirali 1.400.000 evra od Salcburga. I na kraju, Radnik iz Surdulice je 2019. godine ostvario rekordan transfer u klupskoj istoriji, kada je Igor Zlatanović prešao u Majorku za 1.300.000 evra.

Zanimljivo, među njih ne spadaju igrači poput Branislava Ivanovića (iz OFK Beograda otišao za milion evra), Aleksandra Kolarova (925.000 evra, takođe OFK)...