ČEKA SE RASPLET!

GOTOVO JE - SRBIJA SAZNALA U KOM JE ŠEŠIRU PRED ŽREB: Ovaj spisak sve zanima, Orlovi na Mundijalu mogu protiv Hrvata!

Autor Nebojša Marković

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija je za dva mesta lošije plasirana u odnosu na prethodnu FIFA rang listu.

Izvor: MN Press/Profimedia

FIFA je objavila u četvrtak najnoviju rang-listu svetskih reprezentacija, pa je sada sve jasnije kako će izgledati šeširi pred žreb za Svetsko prvenstvo 1. aprila.

Srbija je pala za dve pozicije na 25. poziciju i više nema dileme - Orlovi će na žrebu biti u trećem šeširu i na žrebu će moći da dobiju i "pakleno" tešku grupu, ali i vrlo povoljnu!

Na najnovijoj rang listi, Belgija je i dalje prva, sa samo pet bodova više od Brazila, a najveće promene dešavale su se u Africi, gde se igrao Kup afričkih nacija, i Severnoj Americi, gde su igrani mečevi kvalifikacija za Mundijal. Zbog svega toga, Srbija je sa 23. skliznule na 25. poziciju, a žreb za Svetsko prvenstvo u Kataru svakako će dočekati u trećem šeširu. Evo i zbog čega.

Katar će kao domaćin uz još sedam najboljih selekcija sa FIFA rang liste biti u prvom šeširu. To znači da se, ako pridodamo i Katar, ispred Srbije na listi ekipa za pravljenje šešira, nalazi ukupno 25 ekipa.

Da bi Orlovi bili u trećem šeširu, potrebno je da se nađu među 24 najbolje selekcije učesnice, tj. da dva trenutno bolje rangirana tima ne odu na Mundijal. I to će biti slučaj:

  • Jedan od ta dva tima biće Italija ili Portugal, jer se nalaze na istom kvalifikacionom turniru u evropskom baražu;
  • Drugi od ta dva tima biće u najgorem slučaju neko iz Južne Amerike - između Urugvaja, Perua i Kolumbije, makar jedna selekcija sigurno ostaje bez Mundijala. U realnom slučaju, biće tu još ekipa koje su ispred Srbije na FIFA listi, a neće igrati u Kataru.

Istina, do kraja kvalifikacija su ostali još martovski mečevi, posle čega ćemo znati 30 od 32 učesnika, ali ti mečevi neće uticati na FIFA rang listu pre žreba. FIFA svoje liste posle februara uvek izbacuje tek sredinom aprila, što je posle žreba.

Stoga, Srbija će sigurno biti u trećem šeširu, dok se očekuje da poslednja dva učesnika (pobednici interkontinentalnih baraža), koja će biti poznata tek u junu, na žrebu budu smeštena u poslednji, četvrti šešir.

Sada znamo da će u prvom šeširu biti Katar, Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska i Španija, dok se očekuje i Italija ili Portugal, ukoliko jedna od ove dve ekipe izbori plasman na završni turnir. U malo verovatnom scenario gde ni jedni ni drugi ne odlaze u Katar, u drugi šešir će preći Danska.

No, realan scenario je da će u drugom šeširi biti Danska, Holandija, Nemačka, Švajcarska, Hrvatska, dok su Meksiko i SAD vrlo blizu da se i zvanično kvalifikuju. Poslednji tim u ovom šeširu bio bi dobijen tek posle martovskih mečeva.

Dakle, Srbija bi mogla da dobije i "paklen žreb" iz prva dva šešira poput scenarija "Brazil i Nemačka", ali i vrlo povoljan, ukoliko bismo bili u grupi sa domaćinom Katarom i recimo Meksikom. Naravno, moguć je okršaj i sa Hrvatima...