POGLEDAJTE

REVOLUCIJA U FUDBALU! FIFA UVODI NOVO PRAVILO: Upoznajte "SAOT" - evo kako će izgledati 3D ofsajd tehnologija! (FOTO)

Autor Nebojša Marković

Možda je prvi put i zvanično budemo videli u upotrebi baš na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Izvor: YouTube/4231 HD/Twitter/@AS_AGabilondo/Printscreen

FIFA je spremila novu veliku promenu za Svetsko prvenstvo! Kao što je na Mundijalu u Rusiji pre četiri godine debitovala VAR tehnologija, tako bi i u Kataru 2022. prvi put mogla da bude korišćena revolucionarna SAOT tehnologija!

Zapravo, SAOT je skraćenica za polu-automatizovanu ofsajd tehnologiju, koja je već bila najavljena, a to znači da će se o ofsajd situacijama ubuduće odlučivati u 3D tehnologiji!

Iako još nije objavila da će od Svetskog prvenstva i zvanično započeti sa upotrebom nove SAOT tehnologije, FIFA ju je do sada ozbiljno testirala. Sada smo prvi put dobili priliku da vidimo kako sve to izgleda. Stvari će podsećati na "čelendž" u tenisu, makar po izgledu snimaka koji budu odlučivali o tome da li u nekoj situaciji jeste ili nije bio ofsajd.

FIFA je već isprobavala novu tehnologiju, što je bio slučaj na Svetskom klupskom prvenstvu koje je u toku, kao i na Arapskom kupu.

Radi se o 10 kamera koje u svakom trenutku hvataju 18 "tačaka" na telu igrača, čime se prati svaki njihov pokret sa čak 50 snimaka u sekundi. Taj softver prati svaki deo tela igrača i u vrlo brzom roku potom izbacuje virtuelni prikaz sporne situacije.

Pogledajte kako to izgleda:

"Nova tehnologija nam omogućava 3D pristup u kojem savršeno vidimo gde se u kom trenutku nalazi svaki deo tela bilo kog igrača. Zahvaljujući tome u nekoliko se sekundi kreiraju animacije koje savršeno pokazuju da li je igrač bio u ofsajdu ili ne", rekao je direktor fudbalske tehnologije FIFA Sebastijan Runge.

I predsednik svetske sudijske organizacije Pjerluiđi Kolina je takođe oduševljen, ali je on napomenuo da će čovek i dalje imati poslednju reč.

Očekuje se da će SAOT tehnologija biti korišćena u Kataru na Svetskom prvenstvu, iako zvanične potvrde još uvek nije bilo. To znači da bismo umesto "crtanja linija", odluku o ofsajd pozicijama u potpunosti prepustili 3D snimcima.