Neverovatan pad...

KATASTROFALNA SEZONA - ZBOG NJEGA SE RASPADA ŠAMPION: Godinama najbolji u Evropi, sada je OČAJAN!

Autor Dušan Ninković

Šampion Španije ima ogromnih problema ove sezone, a deluje da su njegove igre jedan od najvećih.

Izvor: Profimedia

Iako Atletiko Madrid ima najtalentovaniju ekipu od kako je Dijego Simeone u klubu, rezultati su ove sezone slabiji nego što su navijači španskog tima navikli. Deo razloga leži u tome što argentinski trener ne voli da igra napadački fudbal, ali i jedan detalj o kojem se do sada premalo pričalo.

Slovenački golman Jan Oblak koji godinama važi za jednog od najboljih na svetu igra ubedljivo najlošiju sezonu od kako pripada samoj eliti. O tome govori podatak o broju primljenih golova, ali i još neki parametri.

Atletiko je 22 prvenstvena meča primio čak 30 golova, što je za neke od prethodnih sezona bilo potpuno nezamislivo.

Ipak, Madriđani nisu izgubili formu. Ako biste pomislili da to više nije čvrst i defanzivan tim, prevarili biste se. Od ekipa koje igraju u Top 5 evropskih liga, samo Mančester siti dozvoljava protivnicima manje udarac ka svom golu. Znači, Atletiko je i dalje odličan u defanzivi...

Šta se onda promenilo?

Očigledno, forma Jana Oblaka. Čovek koji je prethodnih godina bio jedna od najvažnijih karika tima jer je "vadio" loptu iz mreže, sada nije na tom nivou. Slovenac je bio impresivan baš zbog toga što je maksimalno koncentrisan čekao retke udarce rivala i lako ih branio kada bi odbrana dozvolila šut ka njemu.

Sada je situacija nešto drugačija...

Po preciznim podacima koji su se pojavili, Jan Oblak ima najlošiji procenat odbrana od svih startnih golmana u top 5 evropskih liga. On je trenutno tek na 44%, što je daleko iza konkurencije. Kada bismo to preračunali u golove, Oblak je primio skoro 10 golova više nego što napredna statistika očekuje!

Računajući neku od pšrethodnih sezona i ovu koju trenutno brani, Jan Oblak je u "minusu" od čak 15 golova. Da je ove sezone u formi kakva ga je godinama krasila, Atletiko Madrid bi umesto 30 primio tek 15 prvenstvenih golova, a sigurno bi to uticalo i na drastičnu promenu na tabelu.

Ovako, crveno-beli tim iz Madrida je tek peti u Primeri. Imaju 17 bodova i meč manje od gradskog rivala koji će im gotovo sigurno uzeti titulu na kraju sezone. Da stvari budu gore po Simeonea i njegov tim, pod znakom pitanja je i plasman u Ligu šampiona, što bi bilo najveće razočarenje u decenijskom mandatu Argentinca na klupi kluba.