MONDO TEMA

OD "NAJE**LI SMO U BEOGRADU" DO PROMAŠAJA BURZA MARADONE: Rendžers je 15 godina dužan Zvezdi, ali bio je talija za Bari!

Autor Milutin Vujičić

Zvezda i Rendžers su se do sada sastajali šest puta, a bolji skor ima škotski tim. Ipak, Zvezdi je najslađi prolaz iz 1991. godine kada su postali prvaci Evrope.

Izvor: MN Press - arhiva

Crvena zvezda je danas na žrebu Lige Evrope dobila "starog znanca" - škotski Rendžers, što je prema oceni Dejana Stankovića i Mitra Mrkele vrlo povoljan protivnik, pošto je moglo da bude i znatno težih.

Ipak, nikako ne treba potceniti Rendžers jer već nekoliko sezona igraju odličan fudbal. Oni su ujedno možda i najveće iznenađenje u osmini finala Lige Evrope pošto su uspeli da šokiraju skupoceni Dortmund. U prvom meču u Nemačkoj bilo je 4:2 za "policajce", a u revanšu na njihovom bučnom stadionu 2:2.

Aktuelni šampion Škotske, koji je ne tako davno bio na dnu (2012/13) pošto je zbog bankrota proteran u četvrti rang, uspeo je da se vrati i deceniju kasnije ponovo zablista starim sjajem.

To najviše duguje Stivenu Džerardu koji je prvo sa njima napravio uspehe u Evropi, a onda prekinuo dominaciju Seltika. Nije uspeo da ih uvede u Ligu šampiona, ali su uspešno prošlo grupu Lige Evrope sa Lionom, Spartom i Brendbijem dok je došlo i do promene na klupi.

Džerard je dobio poziv Aston Vile, a čelnici kluba su za naslednika izabrali holandskog stručnjaka Đovanija van Bronhorsta koji je bio šampion sa Fejnordom, dok je u igračkim danima ostavio trag na "Ajbroksu".

Možda ne igraju toliko dobar fudbal kao u vreme Džerarda, zaostaju trenutno tri boda za Seltikom, ali imaju snažan tim što je pokazao dvomeč sa Dortmundom. Najvažniji igrač je engleski vezista Džejms Tavernije, kapiten kluba, dok daleko od toga da se ističu samo domaći igrači.

Vredi istaći Džona Lundstrama, Janisa Hadžija, Stivena Dejvisa, Alfreda Morelosa, Leona Baloguna, Bornu Barišića, Skota Afrilda, Kemara Rufa, ali i poslednja pojačanja - Amada Dijaloa i Arona Ramzija.

Zaista vrlo jaka ekipa, doduše kao što je to bilo i u prethodnim duelima dva kluba...

"ZVEZDA? NAJE**ALI SMO"! I TAKO JE I BILO...

Zvezda i Rendžers su se prvi put sastali 1964. godine kada je klub iz Škotske prošao u drugo kolo Kupa šampiona, dok se daleko više pamte naredni njihovi dueli.

U čuvenoj sezoni 1990/91, kada je Zvezda postala prvak Evrope, na njihovom putu se našao upravo Rendžers. Nakon što je Zvezde deklasirala Grashopers u gostima (4:1), odigrala je strašan meč i protiv Rendžersa (3:0) na "Marakani", a potom uz remi u Glazgovu (1:1) prošla u četvrtfinale.

Pobedu u Beogradu, pred više od 80 hiljada navijača, doneli su Radinović, Prosinečki i Pančev, što i nije tako iznenađenje kada se uzme u obzir kako je igrao prvak Jugoslavije - što je zaprepastilo Škote.

Kada je Grejem Sunes, legendarni škotski fudbaler, poslao svog pomoćnika Valtera Smita da skautira Zvezdu - po povratku je samo rekao "naje**li smo". Sa tri gola u mreži pokazalo se da nije bio daleko od istine, a evidentno je bilo da je taktika Škota iz tog meča da "prebiju" igrače Ljupka Petrovića.

Izvor: MN Press

Viđeno je mnogo oštrih faulova, a zbog toga je Dejan Savićević žestoko pobesneo, tako da je "udario" na njih i žestoko ih isprozivao. Ispostavilo se da je malo požurio pošto je revanš bio težak (1:1).

"Nikada nisam video goru ekipu od Ostrvljana. Igrali smo protiv Žalgirisa, Galatasaraja, oni su čak uspeli da postignu gol. Tim Grejema Sunesa nije ništa kvalitetniji od Zemuna ili nekog našeg prosečnog prvoligaša. Mogli su da dožive katastrofu. Ići ćemo na revanš u šoping", rekao je tada Savićević.

Pančev je doveo Zvezdu u vođstvo u Glazgovu, ali je na kraju susret završen bez pobednika, dok je zanimljivo da je Prosinečki i pre utakmice pogodio kako će se stvari odvijati.

"Predosećam da će biti ovako: u prvom poluvremenu Rendžers će napadati, a mi stvarati šanse. Bićemo tri puta u stopostotnoj prilici. Poslednju će u gol pretvoriti Darko Pančev. U nastavku odigraćemo lep balkanski sitan vez, a kraj meča dočekaćemo trčeći prema Delijama koje su uvek uz nas. Gde god je moj otac putovao sa Crvenom zvezdom, uspeli smo da ostvarimo dobar rezultat. Moji klupski drugovi ga zovu 'Đura - talija', a to je tradicija koja će ostati na snazi i posle Škotske", poručio je tada Prosinečki.

"BURZO MARADONA" PROMAŠIO, NAČO NOVO NIJE!

Na naredni duel Zvezda i Rendžers čekali su dugo. Došao je tek u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2006/07, a to je duel koga se mlađi navijači crveno-belih znatno bolje sećaju.

Tim koji je vodio Milorad Kosanović je uz mnogo muke prošao Levadiju u prvom kolu (2:2, prolaz na gol u gostima), da bi ih dvomeč sa Rendžersom delio od grupne faze Lige šampiona. Znali su svi na "Marakani" da je to njihova šansa, pošto je u pitanju znatno slabiji tim nego godinu dana ranije Milan, ali...

Zvezda je nesrećno primila gol u prvom meču u Glazgovu, kada je sada već kultni Načo Novo savladao Ivana Ranđelovića u nadoknadi vremena, dok u revanšu nije bilo golova.

I dalje se pamti da je Igor Burzanović promašio ogromnu šansu na početku meča, nakon čega i nije bilo mnogo bitnijih dešavanja, dok je Zvezda u tom meču počela sa tinejdžerom u napadu - Filipom Đorđevićem. Zvezda je tog leta dovela Ernana Barkosa, kome nije dovoljno verovala, a iz tog tima pamte se još Anđelović, Milijaš, Koroman, Tutorić, Gaj, Basta, Segundo Kastiljo i pokojni Lukaš.

Izvor: MN Press

"Žao mi je što nismo napravili korak koji se čekao toliko godina. Mnogo mi je žao kluba, igrača, navijača i dobrih ljudi koji su bili uz nas. Uložili smo mnogo truda i želje, verovatno smo prevazišli sebe", rekao je Kosanović.

"Mislim da smo i ovakvi kakvi smo sada, bolji tim od Rendžersa. U prvom meču smo svojom greškom primili gol, a večeras promašili nekoliko dobrih šansi. Večeras smo imali sve osim završnice. Realizacija nije stvar sreće i nesreće. Problem je u tome što naši napadači nisu na potrebnom nivou, Zvezda nema klasu u napadu... Ostaje nam da sa Jestrovićem napravimo bolji balans u timu, ali njega ćemo morati da čekamo još dve nedelje. Svakako očekujem da ćemo u budućnosti biti mnogo bolji", poručio je trener Zvezde.

Ovoga puta Zvezda ima više opcija u napadu i makar zbog toga ne mora da brine, ali isto tako ne bi smela da potceni Rendžers samo zato što nije Barselona. Istorija ih uči obe stvari...