SVE JE OTKRIO

HRVAT JEDVA POBEGAO IZ UKRAJINE, ZVAO ČEFERINA DA POMOGNE: Zaplakao sam, a nikad neću zaboraviti šta je sledeće uradio!

Autor Nebojša Marković

Darijo Srna je otkrio šta je predsednik UEFA učinio za njega posle izbijanja rata u Ukrajini.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/UEFA/Harold Cunningham/Instagram/darijosrna/Printscreen

Pre nekoliko dana, bivši hrvatski fudbaler Darijo Srna je jedva uspeo da pobegne iz Ukrajine nakon što je u toj zemlji izbio rat.

On se tada oglasio dramatičnom porukom, a sada je hrvatskim medijima otkrio koliko mu je u celoj situaciji pomogao predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Srna se pre nekoliko dana javio na Instagramu nakon što je uspeo da se izvuče iz Ukrajine, koja je pod napadom Rusije od prošle sedmice. Nekadašnji kapiten reprezentacije Hrvatske trenutno je sportski direktor Šahtjora iz Donjecka, ali je sa istoka Ukrajine rešio da pobegne.

Sada je za "Sportske novosti" opisao trenutke kada je postalo jasno da mora da napusti zemlju.

"Nazvao sam predsednika UEFA Aleksandra Čeferina. Nazvao sam ga lično. Naš klub je s njima imao dobre odnose, upoznao sam ga, osetio da je ispravan čovek i kada sam video da nemamo izlaza, setio sam se njega", počeo je Srna svoju priču.

"'Predsedniče, pomozite nam, potrebni ste nam', tako sam mu se obratio, u jednom trenutku sam i zaplakao. I Čeferin je odmah sve preduzeo. Zauzeo se za naše igrače i njihove porodice kao da su njegova deca u pitanju. Ne znam koga je sve zvao i šta je radio, ali bili smo u stalnom kontaktu i uveravao me je da će pronaći rešenje po bilo koju cenu, ali da nas neće ostaviti na cedilu."

Čeferin je na kraju uspeo da pomogne.

"Seo sam ipak u svoj auto i krenuo put Mađarske. No, Čeferin još nije rešio pitanje naših stranaca. Nazvao sam ga i pitao šta se događa, kada ćemo rešiti našu dramu. Čeferin mi je tada kazao da ima rešenje i obećao da će svi ti igrači i njihove porodice sigurno napustiti Ukrajinu. S njegovim obećanjem seo sam u auto, a Čeferina spojio s našim Brazilcem Moraesom, jer on dobro govori engleski. Nekih 18 sati nakon što sam krenuo na svoj put automobilom dug 37 sati, Čeferin mi je javio da je Brazilce s porodicama smestio u voz koji će ih odvesti na sigurno. Desetak sati kasnije javio mi je da je i Italijanima osiguran voz koji će ih odvesti do granice, tako da su oni u ponedeljak ujutro napokon stigli u Italiju. Tako sam miran i srećan - koliko to već čovek može da bude u takvim okolnostima - stigao do Mađarske."

Srna je rekao i šta je najveći uspeh Čeferina.

"Nije Čeferinova najveća stvar u životu to što je uspeo iz male zemlje da dođe do pozicije predsednika UEFA. Njegov najveći uspeh je to što je veliki čovek, koji je pokazao veličinu kad je ljudima u velikoj drami bila istinski potrebna", rekao je Srna o Slovencu.