NEZAPAMĆENO

OVO SU NAJBOLJI STRANCI KOJI IDU IZ RUSIJE "ZA DŽ": Spremaju fudbalski PRESEDAN, a oni su igrali za Barsu, PSŽ, Ajaks...

Autor Nebojša Marković

Ako bude bila doneta odluka o kojoj se u utorak pričalo kao o mogućnosti novih sankcija prema Rusiji, onda bi čak 132 fudbalera mogla da napuste tamošnju Premijer ligu bez obeštećenja. Među njima ima Srba, Hrvata, Brazilaca...

Izvor: Profimedia

Nastavljaju se brojne sankcije prema sportistima iz Rusije. Samo u fudbalu smo videli da je toj zemlji oduzeto finale Lige šampiona, kao i da je reprezentacija Rusije ostala bez šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo.

Ali videli smo i da se sada pojavila inicijativa da se zbog vojne intervencije u Ukrajini svim stranim fudbalerima koji nastupaju u Premijer ligi Rusije dozvoli da napuste klubove bez obeštećenja. A na toj listi nalaze se neki izvanredni igrači!

Takva odluka bi bila veliki presedan pošto bi tim potezom Premijer liga Rusije, inače trenutno deseta na UEFA rang-listi, mogla da ostane bez čak 132 fudbalera od kojih klubovi ne bi zaradili ni dinara.

Za ovo se zalaže FIFPro, međunarodni sindikat profesionalnih fudbalera, a među 132 igrača nalazi se i osam srpskih fudbalera. Ali ko su najveće zvezde koje bi mogle da odu iz Rusije bez obeštećenja?

Možda i najveća zvezda je Zenitov Brazilac Malkom, jedan od petorice igrača kluba iz Sankt Peterburga koji potiče iz te zemlje. On je bivši fudbaler Barselone koji je prethodno blistao u Bordou, a sada bi moglo da se desi da Zenit napusti kao slobodan igrač.

Izvor: Profimedia

Među Brazilcima, tu su i Vendel i Vanderson. Vendel je bivši igrač Sportinga iz Lisabona, danas takođe član Zenita, dok je Krasnodarov Vanderson nekada nastupao za Salcburg.

Da tu nije kraj udarima za Zenit pokazuje da bi u tom scenariju mogao da ode i Dejan Lovren, bivši defanzivac Liverpula, kao i još jedan poznati Hrvat, Nikola Moro. On nastupa za Dinamo iz Moskve, a mogao bi da bude i te kako tražen predstojeće leta.

Kvinsi Promes je ne tako davno igrao za Ajaks, a danas je krilo Spartaka iz Moskve, takođe jedan od najpoznatijih igrača u ruskoj ligi. Poljaci Gžegorž Krihovjak i Sebastijan Šimanski igraju za Krasnodar i Dinamo Moskvu, od kojih je ovaj prvi nekada nosio i dresove Pari Sen Žermena i Sevilje.

Kvinsi Promes i Dušan Tadić u Ajaksu
Izvor: Profimedia

Francuz Remi Kabelja je upisao četiri nastupa za taj nacionalni tim, igrao je za Njukasl, Marsej i Sent Etjen, a danas je u Krasnodaru. Gruzin Kviča Kvaratskelija je već godinama jedan od glavnih igrača Rubina iz Kazanja, u kojem pruža odlične partije.

Najpoznatiji Ukrajinac u ovoj ligi je Jaroslav Rakicki, defanzivac Zenita, za kojeg se sumnja da je već odigrao poslednji meč u Rusiji, zbog ratnog sukoba. Bilo kako bilo, čini se da bi Premijer liga Rusije naredne sezone mogla da bude daleko siromašnija!