Dogovorio se!

OBOŽAVA PARTIZAN I BEOGRAD, A IGRA ZA BUGARSKOG DRUGOLIGAŠA: Nekada je bio među najvećim talentima na svetu!

Autor Dušan Ninković

Možda se skrasio u klubu u kojem želi da završi karijeru...

VALERI BOJINOV Valeri Bozinov, fudbaler Partizana, proslavlja gol na prvenstvenoj utakmici protiv Mladosti, na stadionu JNA. Beograd, 10.04.2016.foto: Nebojsa ParausicFudbal, Partizan, Mladost Lucani, Radost
Izvor: MN Press

Karijeru koja je mnogo obećavala počeo je još kao tinejdžer u Lećeu, davne 2002. godine, a 20 godina kasnije Valerij Božinov (36) i dalje igra fudbal. Nekadašnji prvotimac Fiorentine, Juventusa, Mančester sitija, Parme i brojnih drugih klubova među kojima je i Partizan ima novi klub!

Nakon nekoliko meseci pauze, Božinov je stavio paraf na papir, a u nastavku sezone će nositi dres bugarskog niželigaša Septemvri iz Sofije.

Ta ekipa takmiči se u drugoj ligi Bugarske i nema sumnje da će im kvalitet i iskustvo Valerija Božinova biti od izuzetnog značaja. Iako je od septembra, pa sve do polovine februara bio bez kluba, Valerije je uspeo da se vrati u takmičarski ritam veoma brzo.

Već je odigrao nekoliko mečeva za svoj novi tim, a upisao je i asistenciju iako za sada ne provodi mnogo vremena na terenu. Nije ni za očekivati da to radi, Božinov već ima 36 godina a radne navike mu nisu bile glavni adut ni u ranijoj fazi karijere.

Ipak, po imenima klubova za koje je igrao, ona je bila blistava.

Valerij Božinov nije uspeo da opravda očekivanja jer se verovalo da će biti jedan od najboljih napadača na svetu, ali je uspeo da potraje na fudbalskoj mapi.

Preko Malte je stigao do Lećea, zatim Fiorentine, Juventusa, Mančester sitija, Parme, Sportinga iz Lisabona, Verone, Vinćence, Levskog iz Sofije, Partizana, kineske Hake, Lozane, Rijeke, Boteva, Peskare... U mnogim od ovih timova igrao je po nekoliko puta, ali sada deluje kao da bi mogao da se skrasi, na samom kraju karijere.

Inače, Valerij je upisao i 42 nastupa za reprezentaciju Bugarske, a postigao je šest golova.