Neverovatno!

ZBOG OVIH BROJKI ZVEZDU BOLI GLAVA - STATISTIKA KAŽE DA JE BILA BOLJA: Ubedljivo poraženi, a trebalo da pobede?!

Autor Dušan Ninković

Fudbaleri Crvene zvezde, tvrdi statistika, nadigrali Rendžers!

Izvor: Profimedia

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su sinoć u Glazgovu (3:0), a ako se za neki fudbalski meč može reći da je sreća umešala prste, onda je to prvi susret osmine finala Lige Evrope srpskog i škotskog tima. Serija bizarnih situacija dogodila se crveno-belima na stadionu Ajbroks, gde su doživeli poraz, a po naprednoj statistici trebalo je da pobede!

Parametar "xG" odnosno očekivani golovi na meču koji se sve češće koristi u fudbalsko analitici pokazuje da su crveno-beli bili mnogo bolji od svog rivala sinoć.

Po tom računanju, ekipa Rendžersa trebalo je da postigne 1,65 golova na ovom meču, dok se od Zvezde očekivalo da postigne čak 2,4 gola. Naravno, ove brojke su nemoguće jer broj golova mora da bude "okrugao", ali u tome i jeste sva čar statistike.

Napredna statistika računa sve izgledne prilike u kojima se ekipa nađe tokom meča i sabira šanse da se iz tih šansi stigne do gola.

Pogledajte detalje sa meča:

Zvezda je stvarala prilike, promašivali su ih Katai, Ivanić, Ohi, Ben, Kanga i drugi fudbaleri, a softver koji je sabirao imao je pune ruke posla. Treba dodati i da situacije bliže golu donose veću šansu za pogodak jer ih program tako prepoznaje, pa prečka Gelora Kange sa tridesetak metara od gola uopšte nije bila presudna u ovom sabiranju...

Napredna statistika više se fokusira na zicere, kakve je Alan Mekgregor tokom košmarne noći na ajbroksu skidao fudbalerima Crvene zvezde. na drugoj strani terena Milan Borjan bio je nemoćan kada su Tavernija sa bele tačke, morelos nakon gužve u kaznenom prostoru i Balogun posle kornera uspevali da zatresu mrežu srpskog tima.

Kad na već velikih 2,4 gola koje je statistika očekivala dodamo dva poništena pogotka Aleksandra Kataija i jedan El Fardu Bena, stiče se utisak da je Zvezda bila bolji rival na meču koji je ubedljivo izgubila. možda bi još jedna takva partija, uz malo sreće i pred domaćom publikom, mogla da bude dovoljna za dramu u revanšu! 

Pogledajte naprednu statistiku: