MONDO ANALIZA

ZVEZDA OSTAJE IZA PARTIZANA, ALI IMA DVE PREDNOSTI: Sve što treba da znate o pravilima koja mogu da odluče trku!

Autor Nebojša Marković

Kiks protiv Napretka je Partizanu zakomplikovao situaciju u borbi za naslov prvaka Srbije, a poseban sistem takmičenja u Superligi bi mogao da ih stavi u podređen položaj pred početak plej-ofa.

Izvor: MN Press/MONDO/Uroš Arsić

Partizan je u nedelju kiksnuo protiv Napretka (0:0) i značajno zakomplikovao sebi situaciju u Superligi. Pre samo 15-ak dana, imali su pet bodova prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu, a sada već malo toga drže u svojim rukama.

Zvezda bi pobedom u ponedeljak protiv Metalca mogla da se bodovno izjednači sa crno-belima, ali bi ostala druga. Ipak, sve to bilo bi samo trenutno, pa bi zbog drugačijeg sistema takmičenja Zvezda svejedno bila u prednosti u trci za titulu!

O čemu se zapravo radi? Partizan je remijem protiv Napretka uvećao prednost na tri boda u odnosu na svog "večitog" rivala, ali ako tim Dejana Stankovića bude slavio u Gornjem Milanovcu, obe ekipe će imati po 72 boda.

I tu se stvari pomalo komplikuju zbog propozicija takmičenja u Superligi.

AKO ZVEZDA POBEDI, PARTIZAN (ZA SADA) OSTAJE PRVI

Ako Zvezda i pobedi Metalac, sva je prilika da će Partizan na tabeli ostati prvoplasiran i to trenutno. Partizan ima +55 gol-razliku, kod Zvezde je taj skor trenutno +51.

Ali to neće biti nikakva uteha za crno-bele. Razlog je taj što se gol-razlika gleda samo dok je preliminarni deo sezone od 30 kola još uvek u toku. Kako bude bilo odigrano 30. kolo, glavni kriterijum postaće međusobni dueli timova koji imaju isti broj bodova.

A to znači jednostavnu stvar - ako Partizan dobije preostala tri kola u preliminarnoj fazi, tj. pre plej-ofa, i Zvezda dobije svoja četiri meča, Zvezda će biti prva posle 30. kola. I to može da bude presudno u trci za titulu.

ZVEZDA KONTROLIŠE SITUACIJU, IMAĆE 2 PREDNOSTI

Izvor: MN Press

Ako i Partizan i Zvezda slave u preostalim mečevima u preliminarnom delu sezone, crveno-beli će biti prvi zbog boljeg međusobnog skora. U tom trenutku više neće biti važna gol-razlika.

Zvezda je posle remija 1:1 u Humskoj, pobedila Partizan 2:0 u nedavnom derbiju na stadionu "Rajko Mitić" i zbog toga imaju prednost. A tim koji bude prvi posle 30 kola, ima dve važne prednosti:

  • domaćin je u međusobnom okršaju dva najbolja tima
  • postaju šampioni u slučaju izjednačenog broja bodova

PRVI POSLE 30. KOLA JE DOMAĆIN U DERBIJU

Dakle, ako Zvezda dobije naredna četiri meča, oni će biti prvi posle 30. kola i time će automatski biti domaćini u poslednjem, trećem "večitom" derbiju ove sezone.

Videli smo u nedavnom derbiju koliko prednost domaćeg terena može da bude ključna, imajući u vidu da su crveno-beli odigrali odlično pred svojim navijačima. Ali postoji još jedna začkoljica.

PRVOPLASIRANI IMA PREDNOST U BORBI ZA TITULU

Izvor: MN Press

Tim koji bude prvi posle 30 kola, u slučaju istog broja bodova na kraju sezone će postati šampion!

Dakle, ako su dva tima izjednačena po broju bodova nakon 37. kola, šampion postaje onaj tim koji je bio prvi pred početak plej-ofa, ne nužno tim koji je imao bolji međusobni skor.

Sve ovo znači da Zvezda sada, makar u teoriji, drži sve u svojim rukama. Do kraja sezone mogu da pobede u svim mečevima i odigraju nerešeno protiv Partizana u poslednjem derbiju i sigurno će odbraniti titulu prvaka Srbije. Čak i da Partizan pobedi u svim svojim mečevima osim derbija, dva tima bi imala isti broj bodova - ali bi u tom scenariju Zvezda postala šampion jer bi u plej-of ušla kao prvoplasirani tim. Ipak, crveno-beli prvo moraju da u ponedeljak savladaju Metalac.

I u svemu ovome se ogleda naročita važnost Partizanovog kiksa protiv Napretka. Do pre nešto više od dve nedelje, sve su držali u svojim rukama, a sada znaju da stvari postaju mnogostruko teže...

RASPORED "VEČITIH" DO PLEJ-OFA

I na kraju, evo koji mečevi su preostali Partizanu i Zvezdi do kraja preliminarne faze takmičenja. Prvo mesto je i dalje u igri za obe ekipe...

PARTIZAN: Radnik Surdulica (gost), TSC (domaćin), Čukarički (gost).

CRVENA ZVEZDA: Metalac (gost), Kolubara (domaćin), Radnički Niš (gost), Radnički 1923 (domaćin).

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt