Sećanja

MIJATOVIĆ OTVORIO DUŠU O '92, EVROPSKOM PRVENSTVU I HRVATIMA: Izbacili su nas kao SMEĆE, pričali su da sam IZDAJNIK!

Autor Nikola Lalović

Predrag Mijatović se prisetio Evropskog prvenstva pre 20 godina sa koga je naš tim izbačen.

Izvor: MNPress

Legendarni napadač reprezentacije Jugoslavije i deo generacije koja je na svojoj koži na najbrutalniji način osetila sankcije koje su sportistima iz SR Jugoslavije nametnute od 1992. do 1995. godine. 

On se u razgovoru za Bein sports osvrnuo na sankcije koje sada trpe ruski sportisti i izbacivanja reprezentacije Rusije u nekoliko sportova sa takmičenja. 

"Poslednjih dana puno razmišljam o devedesetim godinama, posebno o 1999. kada je NATO dva i po meseca bombardovao Beograd, Podgoricu i mnoge druge gradove u Crnoj Gori. To su komplikovane stvari i traume zbog kojih se zapitaš jesu li Balkanci toliko loši da su to zaslužili", rekao je Mijatović.

On je istakao da apsolutno nije za rat i sukobe, ali da mu iskreno nije jasno šta sa time imaju sportisti. 

"Ja sam protiv svake vrste konflikta i protiv rata, ali postoje neke stvari koje tada nisam razumeo, a ni sada ih ne razumem kada je u pitanju rat u Ukrajini. Zbog čega sportisti treba da trpe sankcije? Sport je nešto zdravo, zašto nekome oduzeti mogućnost takmičenja? Zbog toga što su političari doneli loše odluke? Zašto sportisti moraju da plaćaju zbog borbi političara za moć", zapitao se on.

Bliži se 30 godina otkako je Danska postala prvak Evrope, "na račun" Jugoslavije. Ta generacija Danske se nije kvlaifikovala na turnir, ali su posle suspenzije Jugoslavije došli do mesta na EP i senzacionalno ga osvojili.

"Zbog sukoba u mojoj državi nismo mogli da nastupimo na Evropskom prvenstvu 1992. godine. Otišli smo u Švedsku, a oni su nas izbacili kao da smo smeće", rekao je legendarni napadač

U to vreme Hrvatska je igrala prijateljsku utakmicu sa Španijom, gde je nastupao Predrag Mijatović, a neki su mu tada zamerili što je posetio svoje prijatelje koji su igrali za selekciju Hrvatske. 

"S Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim, Zvonetom Bobanom sam igrao zajedno, osvojili smo Svetsko prvenstvo za mlade u Čileu zajedno i sada bi neki političari u mojoj državi hteli da se ne družim s njima i kažu da sam izdajnik jer sam ih posetio. Sport mora biti van takvih situacija", otkrio je on.