Fudbal

UEFA OŽIVELA STARO TAKMIČENJE! Prva utakmica biće odigrana na VEMBLIJU - srešće se VELIKANI!

Autor Mladen Šolak

"Oživljava" se Kup Artemija Frankija.

Izvor: Profimedia

Evropska fudbalska federacija ozvaničila je ovog utorka - reprezentacije Italije i Argentine sastaće se 1. juna na Vembliju, u "svetskom Superkupu"!

UEFA je na društvenim mrežama potvrdila odigravanje meča između "azura", aktuelnih prvaka Evrope, i "gaučosa", trenutnih vladara Južne Amerike, čime se, kako se navodi, dokazuju sve bolji odnosi između Evropske (UEFA) i Južnoameričke (KONMEBOL) fudbalske federacije.

Italija je prošlog leta osvojila prvu titulu prvaka Evrope još od 2000. godine, dok su Argentinci postali najbolji tim Južne Amerike prvi put još od 1993. godine.

Na ovaj način "oživljen" je Kup Artemija Frankija, koji je igran u dva navrata, 1985. i 1993. godine, a kada su takođe snage odmeravale u to vreme najbolje selekcije oba kontinenta.

U prvom od ta dva meča, Francuska je rezultatom 2:0 trijumfovala nad Urugvajem, dok je u drugom Argentina poslije izvođena jedanaesteraca nadigrala tadašnjeg prvaka Evrope Dansku, koja, svima je poznato, nije ni trebalo da igra na toj kontinentalnoj smotri.

Pre tog meča, Italijane očekuje baraž za plasman na Svetsko prvenstvo koje se krajem godine održava u Kataru. Tim Roberta Manćinija će u četvrtak, 24. marta, u Palermu ugostiti Severnu Makedoniju u polufinalu, a ukoliko bude uspešan, pet dana kasnije će gostovati Turskoj ili Portugalu u odlučujućoj bici za Mundijal.

Argentinci, kada je reč o južnoameričkim kvalifikacijama, nemaju briga. Dva kola pre kraja, nalaze se na drugom mestu i siguran su učesnik prvenstva sveta, pa mirno dočekuju žreb 1. aprila, baš kao i reprezentacija Srbije.