PROBLEM!

SRPSKI I HRVATSKI NAVIJAČI NIKAD BLIŽE, POSTOJI STRAH OD SUKOBA: Za Svetsko prvenstvo u Kataru angažovani i SPECIJALCI

Autor Milutin Vujičić

Svi stadioni u Kataru su u neposrednoj blizini i osećaj će biti kao da se igra u jednom gradu. To će biti poseban izazov za policiju.

Izvor: Profimedia

Srbija i Hrvatska plasirale su se direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru, a po svim prilikama postoji mogućnost da za dva dana budu žrebani u istu grupu. Najverovatnije će Hrvatska biti u drugom, a Srbija u trećem šeširu, sem ako ne dođe do velikog obrta u poslednjem trenutku.

Ako i ne budu u istoj grupi, navijači će biti nikad bliži na Svetskom prvenstvu pošto je Katar vrlo mala država i svi stadioni su u neposrednoj blizini, što znači da će to biti i izazov za organizatore.

Katar ne može sam da iznese teret organizacije, posebno kada su mere bezbednosti u pitanju, tako da bi iz svake države koja učestvuje na Mundijalu trebalo da stigne i domaća policija, prenosi "Jutarnji list". To će biti ipak samo simboličan broj ljudi i Kataru je potrebno iskustva u takvim situacijama.

Nezvanično, odlučili su da pozovo u pomoć Turke koji su navikli na vatrene fudbarske derbije, pa su oni održavali specijalne obuke policajcima iz Katara koji nisu obučeni za velike događaje.

I ne samo to, Turska će Kataru poslati još 3.250 ljudi, od čega tri hiljade pripadnika interventne policije, pa još stotinu pripadnika specijalnih snaga, 50 stručnjaka za bombe i slične eksplozivne naprave, odnosno još 50 operativaca sa obučenim psima.

Turska i Katar su inače ojačali bilateralne odnose poslednjih godina i Svetsko prvenstvo će ih samo osnažiti, čak iako se fudbalska reprezentacija Turske nije plasirala na turnir.

"Turski specijalci poznati su po tome što nemaju milosti, a mogao bi ih čekati veliki posao jer samo po našem slučaju znamo da hrvatski i srpski fudbalskii navijači nikad nisu bili u tako bliskom i masovnom kontaktu kao što će se dogoditi ovde. Na velikim takmičenjima A reprezentacije su igrale u različitim gradovima, u kvalifikacijama nije bilo gostiju. Sad će međunarodne fan zone biti 'vavilonske kule', a kako su i naši i Srbi poznati po sukobljenim pesmama i porukama koje savršeno razumeju, biće potrebno kontrolisati usijane glave", piše hrvatski "Jutarnji list".

Katar inače čini sve da na Mundijal dođu turistički navijači, a ne huligani, zbog čega su i cene izuzetno visoke, pa se pretpostavlja da bi paketi smeštaja za mečeve u grupi mogli da budu i po pet-šest hiljada evra.