MONDO VODIČ

GDE JE TV PRENOS DANSKA - SRBIJA I SVE ŠTO TREBA DA ZNATE: Ovo je sastav "orlova" za NAJTEŽU proveru pred Katar!

Autor Milutin Vujičić

Srbija igra večeras protiv Danske u Kopenhagenu od 18 časova. Direktan TV prenos obezbeđen je za celu Srbiju, a pročitajte sve što vas zanima o utakmici.

Izvor: MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije igra večeras u Kopenhagenu prijateljsku utakmicu sa Danskom i želi da nastavi dobar niz kod Dragana Stojkovića, a mnogima su u mislima već kuglice i papirići koji nas čekaju na žrebu zakazanom za 1. aprila. Tada ćemo saznati ko su rivali naše reprezentacije, a najverovatnije ćemo biti u drugom šeširu.

Da bi raspoloženje pred žreb bilo na vrhuncu, potrebno je odigrati još jednu dobru utakmicu i to protiv polufinaliste prethodnog Evropskog prvenstva i tima koji je blistao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Umalo su imali savršene kvalifikacije, nakon devet pobeda Dansku je u poslednjem kolu nadigrala Škotska kojoj je to izuzetno značilo zbog baraža, a nije nikakva nepoznanica da skandinavska reprezentacija igra vrlo moderan i atraktivan fudbal, baš onakav kakvom teži i Srbija od dolaska Piksija.

Biće to najveći izazov za selektora Stojkovića od mečeva sa Portugalom, a nadamo se da ćemo igru podići i na viši nivo nego što je to bilo prošle nedelje protiv Mađarske.

Pročitajte sve što bi trebalo da znate pred meč Danska - Srbija.

KAD I GDE SE IGRA?

Prijateljska utakmica Danska - Srbija igra se ovog utorka od 18 časova u Kopenhagenu, na kultnom stadionu "Parken" na kome svoje utakmice inače igra najuspešniji danski klub u ovom veku Kopenhagen.

Za sada nema informacija da li će stadion biti ispunjen do poslednjeg mesta.

GDE JE PRENOS?

Ubuduće ćemo sve utakmice fudbalske reprezentacije gledati na javnom servisu, što znači da će moći da ih prati cela Srbija, za razliku od prethodne četiri godine.

Dakle, direktan prenos meča Danska - Srbija je na RTS, a na MONDU ćete pratiti tekstualni prenos.

SASTAV SRBIJE?

Izvor: MN Press

Dragan Stojković imao je manjih problema sa povredama odbrambenih igrača. Uroš Spajić i Nikola Milenković nisu mogli da nastupe na prvom susretu, i sada će biti na raspolaganju za meč sa Danskom, dok je manju povredu na susretu sa Mađarskom zaradio i Strahinja Pavlović.

Zanimljivo je da je Luka Jović u ponedeljak postao otac, ali je ostao sa reprezentacijom i konkurisaće za mesto u startnoj postavi. Tu je ponovo i Predrag Rajković koji je prvi meč propustio zbog smrtnog slučaja.

Očekuje se da Srbija nastupi u najjačem sastavu u sada već prepoznatljivoj formaciji sa trojicom štopera.

SRBIJA: Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Gudelj, Lukić, Kostić - Tadić, Milinković-Savić i A. Mitrović.

SASTAV DANSKE?

Kristijan Eriksen
Izvor: Profimedia

Danska je u subotu doživela neprijatan poraz od Holandije. Očekivalo se da će im pružiti veći otpor, ali je na kraju tim Luja van Gala slavio 4:2 u Amsterdamu, tako da će Hjulmandovi izabranici biti motivisani da se isprave protiv Srbije.

Za razliku od prvog meča očekuje se da Kristijan Eriksen bude u startnoj postavi, i to kao kapiten, pa će publika u Kopenhagenu moći da ga pozdravi i prvi put vidi u akciji još od neviđene drame na prethodnom EP protiv Finske. Tada je Eriksen oživljavan na terenu, a protiv Holandije se vratio golom.

DANSKA: Šmajhel - Andersen, Vestergor, Nelson - Bah, Hejbjerg, Dilejni, Mele - Eriksen, Vind i Poulsen.

SUDIJA

Meč između Danske i Srbije sudi nemački arbitar Feliks Cvajer. Dobro poznato ime, posebno navijačima Srbije, koji pamte susret sa Švajcarskom na prethodnom Svetskom prvenstvu.

Tada nije imao pištaljku u ustima, ali je bio u VAR sobi i nije ubedio Briha da je nad Mitrovićem bio penal.

TRADICIJA

Izvor: MN Press

Srbija i Danska su se do sada sastajale čak 11 puta, a mi imamo bolji skor 7:4 je u pobedama i nikada nije bilo nerešeno. Ono što je zanimljivo je da Srbija od nezavisnosti 2006. godine takođe nema nijednu pobedu nad Skandinavcima, pa je ovo prilika da se ispravimo.

Prethodni put sastajali smo se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a tada je Danska kod kuće slavila 2:0, dok je u Beogradu bilo 3:1 za njih.

ZAŠTO JE UTAKMICA VAŽNA

Nikada u istoriji reprezentacija Srbije nije vezala devet mečeva bez poraza. To može da se dogodi u utorak protiv Danske i zato bi bilo važno da zabeležimo povoljan rezultat. Možda na kraju krajeva rekord nije bitan, ali bi izuzetno pomogao našoj reprezentaciji na polju samopouzdanja.

Imamo niz od sedam pobeda i jednog remija, pa što to ne nastaviti kada već možemo. Uostalom, dužni su nam za prethodne kvalifikacije, a lepo bi bilo pobediti i jednog učesnika Svetskog prvenstva u Kataru.